'Karadeniz, çöplük olarak kullanılıyor' 

Uyar, yaptığı açıklamada, Karadeniz'in, karası, havası ve deniziyle çok ivedi çözüm bekleyen çevre sorunları ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Son 30-40 yıldır Karadeniz'de kirlenmeye bağlı olarak canlıları barındıran üst tabakanın iyice inceldiğini ve 100 metrenin altına düştüğünü ifade eden Uyar, bu durumun başlıca suçlusunun Tuna Nehri olduğunu belirtti.

Tuna Nehri'nin her yıl Karadeniz'e 9 milyon 800 bin ton organik madde, 575 bin ton inorganik azot, 55 bin ton inorganik fosfor, 90 bin ton demir, 206 bin ton petrol kökenli kimyasallar, 48 bin ton deterjan, 12 bin ton çinko, 6 bin 700 ton manganez, 4 bin 500 ton kurşun, 2 bin 300 ton fenoller, bin 700 ton arsenik ve 80 ton civa getirdiğini bildiren Uyar, şunları kaydetti:

''Karadeniz, Türkiye ve çevre ülkelerince çöplük olarak kullanılıyor. Sahillerdeki çarpık yapılaşma, evsel ve endüstriyel lağım suları, tıbbi atıklar, bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları yüzünden Karadeniz aşırı derecede kirlenmektedir.

Bu kirlilik Karadeniz'de yaşayan balık türlerinin azalmasına bazılarının da yok olmasına neden olmuştur. Geçmişte avlanabilen 26 balık türünden geriye 4-5 balık kalmıştır.

Karadeniz'deki çarpıklığın, boğazlardan geçen ve Karadeniz'i petrol yolu yapan tankerlerin, gemi sanayinin yarattığı kirliliğin, sanayi atıklarının, faili meçhul varillerin, nükleer enerjinin kısacası Karadeniz'i kirleten her unsurun önüne geçmeliyiz.''

Kaynak: aa
Alıntı: ZAMAN Gazetesi
Yayın Tarihi: 27 Şubat 2007

Editör: TE Bilişim