Karadeniz'de bu yıl balık kıtlığı yaşanıyor. 1 Eylül'de yasağın sona ermesiyle birlikte büyük umutlarla denize açılan balıkçılar geriye boş dönüyor. Cimrileşen Karadeniz'in eski bereketine kavuşması için balıkçılar biraraya gelip kurban keserken boş tezgahlar yetiştirme balıklar somon ve çupra ile doldurulmaya çalışılıyor.
 
Önceki sezon hamsiyi 0.5 YTL'den, geçen sezon palamutun tanesini 1-2 YTL'den yiyen Karadeniz Bölgesi insanı, bu sezon tezgahlardaki balıkları seyretmekle yetiniyor. Et fiyatlarının el yakması nedeniyle umudunu Karadeniz'e bağlayan vatandaşlar şimdilik balığı da seyretmekle yetiniyor.
 
Bu sezonun ilk günden ters gitmeye başladığını ve hava muhalefeti nedeniyle teknelerin denize açılamadığını belirten Samsunlu balıkçı 41 yaşındaki Bülent Erbulak, "Yıllardır balıkçılık yaparım. Karadeniz'in bu seneki gibi cimri olduğunu hiç hatırlamıyorum. Yasağın sona erdiği sabah tezgahlarımız en az 10 çeşit balıkla dolardı. Bu sezon bizi de vatandaşı da şaşırttı. Şu anda trollerle 6-7 kiloluk dev kalkanlar avlanıyor. Kalkanın dışında istavrit ve palamutta tek-tük ağlara takılıyor. Ancak fiyatlar çok yüksek. Ancak lüks lokantalarda tüketim var. Karadeniz'de yaşanan kıtlık hepimizi etkiledi" dedi.
 
Tezgahları boş kalmasın diye balık yetiştiricilerinden somon ve çupra aldıklarını dile getiren Erbulak, çeşitliliği bu sayede sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Erbulak, hamsinin 1-1,5 ay sonra ağlara takılacağını kaydederken, "Şahsen benim hamsiden de umudum yok. Zira geçen yıl Karadeniz palamut kaynıyordu ve hamsi bırakmadı. Ümidimizi korumaya çalışıyoruz ancak Samsun'da irili ufaklı 400 tekne bulunuyor, ortalama 2 bin kişi balıkçılıkla rızkını kazanıyor. Seyyarlarla birlikte 5 bin kişinin ekmek kapısı olan Karadeniz bu cimriliğini sürdürürse balıkçı mazot parasını bile ödeyemez" diye konuştu.
 
Erbulak, Karadeniz'de az da olsa yakalanıp Samsun'daki tezgahlarda satışa sunulan balıklardan istavritin 5 YTL/Kg, palamutun 5 YTL/tane, kalkanın 25 YTL/Kg, yetiştirme balıklar somonun 8 YTL/Kg ve çupranın 15 YTL/Kg'dan satışa sunulduğunu belirtti.
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim