TRABZON’A UKRAYNADAN 3 ODA KARDEŞ OLDU.

DenizHaber TRABZON-Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Ukrayna’nın  Kırım, Sivastopol ve Kherson Ticaret ve Sanayi Odaları ile Kardeş oda anlaşması imzalandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret Ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan Eren, komşu ülkeler ile dostluk ve dayanışmanın yanında ekonomik ve kültürel ilişkilerinde gelişmesine katkı veren kardeş oda protokollerinin Karadeniz’i barış denizine dönüştüreceğini söyledi. TTS O’nun yeni imzalanan kardeş oda protokollerinin, bir ağacın fidanının toprağa gömmek gibi olduğunu belirterek, “ Bugün bunun meyvesini yemek mümkün değil. Eğer fidanımızı iyi sular, beslersek hem bizler, hem de gelecek nesillerimiz bunun meyvesini yiyebilir” dedi.

YENİ KARDEŞ ODALARLA PROTOKOLLER İMZALANDI

TTSO’da düzenlenen kardeş Oda Protokolleri Ukrayna’nın Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Neolina Grachova,  Sivastopol Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lyudmila Vıshnya ve Kherson Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu başkan yardımcısı  Valentina Udod ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Şadan arasında imzalandı.

KIRIM TSO BAŞKANI CRACHOVA “TRABZONLU İŞ ADAMLARI İLE BAĞLANTI KURMAK İSTİYORUZ”

Kardeş oda protokolleri imza töreni öncesinde konuk oda başkanları bölgelerine ait bilgi verdi. İlk konuşmayı Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Neolina Grachova yaptı. Trabzon ile dostluğun Dünya Ticaret Merkezi’nin açılışına davet edilmeleri üzerine başladığını belirtti. Ukrayna’da 27 bölgede Ticaret ve Sanayi Odası bulunduğunu, Kırım Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı  altı temsilcilik ve iki tüzel şirketin bulunduğunu bildirdi. Oda üyelerinin gönüllülük statüsünde kendilerine üye olduklarını vurgulayan Grachova, “Odamızın mali bütçesi üyelerimize verdiğimiz 5 çeşit hizmet karşılığında alınan ücretlerden oluşuyor. Üye aidatlarının bütçedeki payanın yüzde 5’dir. Odamızda aktif 5 kişi çalışıyor. Bunun dışında odamıza bağlı olarak ithalat ve ihracat işlemlerinde belge işlemlerini yapan 50 civarında odamıza bağlı çalışanımız bulunuyor. Dünya çapında 20 dilde çeviri yapan bir tercüme faaliyeti yapabilen uzman bir gurubumuz da var.”dedi.

Kırım Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Neolina Crachova, üyelerinin sektörel dağılımını ise yüzde 74 sanayi, yüzde 36 hizmetler, yüzde 6 tarım ve yüzde 21 ise ticari faaliyetlerde bulunduğunu anımsattı. 214 büyük şirketin kendilerine üye olduğunu vurgulayan Crachova, Kırım’da bulunan limanlar, havaalanı ve ulusal sanayi şirketlerinin tümü üyelerinin arısında yer aldığını iletti.

Küçük işletmelerin kurulmasını ve gelişmesini Kırım Ticaret ve Sanayi Odası olarak desteklediklerini ifade eden Başkan Crachov, “ Girişimciliği artırmak için bu alanda odamız eğitimler düzenliyor. Verdiğimiz eğitimlere katılanlar ticarete nasıl adım atacaklarını öğreniyorlar” dedi.

KOBİ boyutunda ki  işletmelerinde Kırım bölgesinde gelişmesini arzuladıklarını kaydeden Başkan Crachov, bu alanda verdikleri eğitimler ile yeniliklerin kazanılmasını hedeflendiğini vurguladı. Franchising sisteminin yerleştirmeye gayret gösterdiklerini anımsattı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın kendilerine en yakın oda olarak gördüklerini belirten Crachova, “Kırım ve Trabzon’dan iş adamlarını karşılıklı bağlantıların kurulmasına önem veriyoruz. Bu amaçla yaptığımız kardeş oda protokolü ile pratikte adımların atılabileceğini düşünüyorum. Ayrıca, iki ülke arasında ithalat ve ihracat ta karşılaşılan farklılıklar ve zorlukların aşılmasında birbirimize bilgi aktarabiliriz.”şeklinde konuştu.

SIVASTOPOL TSO BAŞKANI VISHNYA “TRABZONLA ORTAK ÇALIŞMALARA HAZIRIZ” 

Ukrayna’nın Sivastopol Ticaret ve Sanayi Odası yönetim Kurulu Başkanı Lyudmila Vıshnya’da,  direkt merkezi hükümete bağlı bağımsız bir ticaret ve sanayi odası olduklarını belirtti. Kendi üyelerinin gönüllülük esasına göre oluştuğunu anımsatan Başkan Vıshnya, Türkiye’deki zorunlu üyelik sistemini ve ekonomik sorunların çözülmesi açısından olumlu bulduklarını ve takdir ettiklerini ifade etti.

Sivastopol’da özelleştirmenin yoğun bir şekilde başladığını ileten Başkan Vıshnya, uzun dönemli kiralama veya tamamen satış yöntemlerinin uygulandığını bildirdi. Özelleştirmeden yararlanabilmek için ülkesindeki şirketlerin ortak arayışında olduklarını belirterek, “ Trabzon’da yaptığımız kardeş oda protokolü  her iki taraf açısından da ticaretin başlaması için bir başlangıç sağlayacaktır. İnşallah gelecekte Ukrayna’da da zorunlu üyelik sistemi uygulanmaya başlar. O zaman ilişkilerimizi artırmamız daha kolay olacaktır. Ayrıca Stastopol olarak ortak fuarların gerçekleştirilmesi konusunda hazırız. Bunun yanında kendi ülkemizdeki ticari mevzuatlara yönelik olarak bilgi transferini Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasına yapmaya da hazırız.”dedi.

KHERSON TSO BAŞKAN YARDIMCISI “İTHALAT VE İHRACATTA BİRBİRİMİZE YARDIM EDELİM”

Kherson Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Valentina Udod’da, Trabzon’a gelmeden önce Kherson Gümrük Müdürlüğü’nden aldığı rakamlarda, Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 50 artık göstermiş olduğunu bildirdi. Bu açıdan karşılıklı olarak girişimcilerin bağlantılarını daha da geliştirmek gerektiğini belirtti. Kardeş Oda Protokolünün karşılıklı ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı vereceğini belirten Başkan Yardımcısı Udod, ülkelerimizin gümrük mevzuatlarını birbirimize aktararak ticaretin önünü açan girişimleri başlatılmasını önerisinde bulundu.

Konuşmalardan sonra kardeş oda protokolü imza törenine geçildi. Ardından konuk Ukrayna heyeti Trabzonlu firmalar ile ikili görüşmelere geçildi.  Bu bölümde,  somut sonuçla ulaşılması için karşılıklı temsilciliklerin açılması, ilişkilerin geliştirilmesi için araştırmaların yapılması, teknolojik acıdan daha ileri olan Türkiye’nin tecrübesinin Ukrayna’ya aktarılması gibi konular görüşüldü. İthalat ve ihracata konu olan malların gümrüklerde uygulanmakta olan standartlar hakkında bilgi edinildi.

Ukrayna heyeti Trabzon’da bulunduğu süre içinde, Dünya Ticaret Merkezi’ndeki açılan 10. İpek yolu Ticaret ve Sanayi Fuarı, Organize Sanayi Bölgesi’nde üretimdeki fabrikalar, Trabzon Limanı gibi incelemelerde bulundu.

Hayati Akbaş/DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim