Karadan dünya turu bitti, sıra denizde

MARMARİS- Dünyayı karadan dolaşan ve bunu da bir kitapta anlatan makine mühendisi Gülin Aköz, bu yolculuğu bir kez de denizden yapmak için Marmaris'ten tekneyle yola çıkacak.

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra bir süre aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan Gülin Aköz, yolculuk öncesi, hayatında değişiklik yapmak için üniversiteden ayrılıp dünyayı dolaşmaya karar verdiğini söyledi.

2001 yılında ciplerle Afrika'dan dünya turuna çıkan yabancı bir grup bulduğunu kaydeden Aköz, onlara katılarak tüm Afrika'yı gezdiğini belirtti.

Mısır'dan Avrupa'ya oradan da Güney Amerika'ya geçtikten sonra gruptan ayrıldığını anlatan Gülin Aköz, ''Buenos Aires'te üç ay kaldıktan sonra yola devam ettim. Yeni Zelanda, Avusturya ve Japonya üzerinden turumu tamamlayarak Türkiye'ye döndüm. Yolculuk sırasında yaşadıklarımı 'Avucumda Patikalar' adlı kitabımda anlattım'' diye konuştu.

Daha sonra, aynı yolculuğu denizden de yapmayı istediğini ifade eden Aköz, şöyle konuştu:

''Boğaziçi Üniversitesinde doktora yaptıktan sonra 10 yıl araştırma görevlisi olarak çalıştım. Hayatımı değiştirmek için üniversiteden ayrıldım ve dünyayı karadan dolaştım. Anılarımı kaleme alırken bu yolculuğu bir kez de denizden yapmak için kendime söz verdim. Çeşitli kurslara katıldım. Gemilerde tayfa olarak çalışarak dünya turunu tamamlayacağım. En büyük hayalim, bir gün kendi kullandığım bir uçakla dünyayı havadan bir kez dolaşmak.''

YOLCULUĞA MARMARİS'TEN BAŞLAYACAK

Gülin Aköz, dünyayı denizden dolaşmak için Belçikalı bir çiftin sahibi olduğu katamaranla Marmaris'ten yolculuğa başlayacak.

Belçikalı çiftle Taylan'a kadar gitmeyi planlayan Aköz, deniz yolculuğuyla ilgili şunları söyledi:

''Denizden dünya turu yapmak için araştırmalar yaparken, Marmaris'ten hareket eden bazı yük gemilerinin dünyayı dolaştığını öğrendim. Bu gemilerden birisine binmek için Marmaris'e geldim.

Burada biraz daha detaylı araştırma yapınca Belçikalı bir çiftin sahibi olduğu katamaran türü teknenin Taylat'a kadar gittiğini öğrendim. Onlarla konuşarak yanlarında tayfa olarak işe başladım. Katamaranla Taylant'a ulaştıktan sonra yük gemisiyle Amerika'ya gitmeyi planlıyorum. Ardından cruiser gemilerinin birine binerek Avrupa'ya oradan da Türkiye'ye dönmeyi hedefliyorum.''

5-6 deniz aracı değiştirerek, Nisan 2009 tarihinde evinde olmayı planladığını ifade eden Aköz, ''Karadan gerçekleştirdiğim dünya turu 15 ay sürdü, 2001 Temmuz ayında yola çıktım ve 2002 Eylül ayında geri döndüm. Deniz turunu tamamladıktan sonra da kurslara katılıp uçuş sertifikası alarak dünyayı kendi kullandığım uçakla havadan dolaşacağım'' diye konuştu.

İNSAN, İNSANDAN KORKMAMALI
Gülin Aköz, tek başına seyahat etmenin bazı zorlukları olduğunu belirterek, ''Ancak ben, dünyanın tehlikeli bir yer olduğuna inanmıyorum. Tabii ki bir bayanın tek başına seyahat etmesi korkutucu. Fakat dünyada kadınlar daha çok seyahat ediyor. İnsanlar tek bir bayan olunca yardımcı olmak istiyorlar'' diye konuştu.

Aköz, ''İnsanların insandan korkmadığı bir dünyada yaşamak isteğimi dile getirmek için bu yolculuğu yapacağım'' dedi. (aa)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim