ABD’nin Sahil Güvenlik yetkilileri, Kaptanoğlu Gemicilik Şirketi’ne ait gemilerin ülke limanlarına uğradığında çok sayıda kişinin kaçak olarak karaya çıktığını tespit ediyor. Sahil güvenlik, şirkete ait gemilerin Amerikan sularına girişinin yasaklanmasını talep edince dönemin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, şirket yetkilileri ile temasa geçiyor. 3 Aralık 2004 tarihli bir belgede Edelman, temmuzdan beri sorundan haberdar olduklarını, Türkiye Dışişleri ile de konuyu görüştüklerini, ancak henüz bir cevap alamadıklarını Washington’a iletiyor.

Edelman, Cengiz Kaptanoğlu’nun iktidar partisinden milletvekili olduğunu ve meclis savunma komisyonunun başkanı olduğunu hatırlatıyor.

8 Aralık 2009 tarihli bir belgede ise Edelman, şirket yöneticisi ve Cengiz Kaptanoğlu’nun kızı Şadan Kaptanoğlu’nun yaptığı açıklamaları şölye aktarılıyor: “Şadan Kaptanoğlu, kaçak geçişleri Türkiye’nin ekonomik problemlerine ve Türkiye’de iyi denizci ve yetkili bulmanın zorluğuna bağladı.

15 Aralık tarihli bir belgede de, “Büyükelçilik, Kaptanoğlu gemilerini ABD sularına girmekten men eden emri Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na teslim etti” deniliyor. 

Yasağın uygulanıp uygulanmadığı kesin değil.

Editör: TE Bilişim