“Sail Ahead”  kaptanlar için, Avrupa Biriliği Yaşamboyu Öğrenme programı çerçevesinde  tasarlanmış  bir öğrenim ve eğitim projesidir. Bu projenin kapsamı, Kaptanların, hem  kariyerlerinde hemde  denizde , kariyerlerin bitimi sonrası, sahip olabilecekleri, çeşitli olanaklar, ve iş fırsatlarını yaratmada gereksinim duyacakları öğrenim ve eğitim ile ilgilidir.

“Sail Ahead”, oldukça kapsamlı bir  Leonardo Projesi olup, Kaptanların,   Denizcilik akademilerindeki eğitim süresince, edinmiş oldukları, bilgi, beceri ve yeterliklerin yanı sıra, aktif olarak meslek hayatında  kullandıkları deneyimlerinin araştırılmasını  içerir.  Ayrıca, farklı ve alternatif iş sahalarında ve de değişik mesleki edinimlerinde, gerek duyabilecekleri bilgi, beceri ve diğer yeterliklerin kazanımını da belirler.

Projenin, bir başka çekirdek öğesi de, sanal ortamda- internet yardımı ile verilen  mesleki rehberliktir.Yapılan araştırmalar ve  çeşitli kariyer - iş olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla olarak; katılımcıların ilgi alanlarını belirleyen sorular,  kişisel özelliklerini, becerilerini, fiziksel durumlarını  kullanıcıların  bilgi ve deneyimlerini sorgulamaya dayalıdır. Bu  internet ortamında on-line olarak gerçekleştirilen anket  kullanıcılarına, kişisel, bir ya da daha fazla kariyer yolları öneren bir raporu ile  geri bildirim sağlamakta ve  kullanıcıların kişisel profillerini oluşturmaktadır. İlaveten, belirli alanlarda  mesleki deneyimleriolan kaptanlarla da, nternet ortamında  görüşmelerin yapılması da sağlanabilinmektedir. Bu amaçla kullanılan  yazılım, kişisel verilerin gizli tutulmasını sağlamaktadır.

Her ne kadar, 2006 yılında Avrupa Birliğinde  yaklaşık 36.000 Avrupalı denizcinin eksikliğini tahmin edilmekte ise de,  genç insanların denizci olma  isteksizliği de devam etmektedir.  Bu proje gençlere önceden farklı iş seçeneklerin sunulmasını sağlamakta ve  karada çalışmak isteyen erkek ve kadın denizcilere daha fazla mesleki seçenek sunarak  sorunu hafifletmeyi hedeflemektedir. Bu suretle Sail Ahead bu insangücü sorunun hafifletilmesine de yardımcı olacaktır.

İlgilenen Kaptanlar, Güverte Zabitleri, Denizcilik öğrencileri  , Türkçe hazırlanan  bilgilere ve yine TÜRKÇE hazırlanmış ankete aşağıdaki web sitesinden  ulaşabilirler:

http://www.sailahead.eu/tr
Editör: TE Bilişim