Gemi kazasıyla ilgili şok iddia

İtalya'nın batısındaki Toskana Bölgesi sınırları dahilinde kalan Giglio adası açıklarında, kayalıklara çarparak kaza yapan "Costa Concordia" isimli geminin kaptanı Francesco Schettino, karaya yakın geçişlerin "Costa" şirketi tarafından istendiğini söyledi.

Kaptan Schettino'nun olayın ardından geçen Salı günü verdiği ifadesinin ayrıntıları, İtalyan basınında yer aldı.

"Costa" şirketinin yönetim kurulu başkanı Pier Luigi Foschi'nin kaptanın geminin karaya yaptığı yakın geçiş konusunda yetkisiz olduğunu söylemesini yalanlayan Schettino ifadesinde, "(Reklamımızı yapın) diyerek, karaya yakın geçişleri şirket istedi. Giglio adasının yakın geçişi de Civitavecchia'daki kalkışımızdan önce armatörle birlikte planlandı" dedi.

"Bana turistik bir gezi yaptığımız, görünmemiz gerektiği, şirketin reklamının yapılması gerektiği söylendi" ifadelerini kullanan Schettino, bu tarz karaya yakın geçişleri, selamlamaları dünyanın pek çok yerinde yaptıklarını kaydetti.

Soruşturma hakiminin, daha önce Giglio yakınlarından ilk kez mi geçtiği sorusuna, Concordia'nın kaptanı; "Tabii ki hayır. Daha önce Costa Europa ve birçok gemiyle buradan geçtim" yanıtını verdi.

Geminin tahliye işlemini geç başlattığı yönündeki suçlamalara da cevap veren Schettino, "Acil durum çağrısı yapmadan önce emin olmanız gerekir. Yolcularla birlikte suyun üstünde kalmak, onları paniğe sevk etmek istemedim. Bir elektrik kesintisi oldu diye, herkese (haydi gidiyoruz) diyemezdim. Nereye gönderecektim onları? Gemideki koşulların iyiye gitmediğine dair raporları aldığımda, acil durum çağrısı yapıp, tahliye emri verdim" diye konuştu.

Schettino, geminin kara kutusuyla ilgili kazadan 15 gün öncesinde de bir sorun olduğunu, bunu rapor ettiklerini ancak, düzeltmek için herhangi bir adım atılmadığını dile getirdi.

Kaptanın, "Bütün yaşamım boyunca gemide hayatını kaybedenlerle birlikte yaşamak durumundayım. Nasıl olacak bu" diyerek, üzüntüsünü ifade ettiği aktarıldı.

Bu arada, Giglio Adası Acil Durum Komiseri Franco Gabrielli bugün düzenlediği basın toplantısında, gemiye yasadışı yollardan girmiş bazı yolcuların olabileceğini belirtirken, şu ana kadar bulunan 12 ölüden 8'inin kimlik tespitinin yapıldığını, 4'ünün ise henüz kimlik tespitinin yapılamadığını bildirdi.
Editör: TE Bilişim