Kancabaş kayıklar yeniden Haliç'te sefere başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan nostaljik kancabaş kayıklarla Haliç'te Sadabad gezileri başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kancabaş kayıklar ve yüzer iskelelerin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen merasim öncesi, Feshane Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki iskeleden kancabaş kayığa bindi. Kayığın dümenine geçen Topbaş, Haliç'te tur attıktan sonra, kayığı Miniatürk'teki yüzer iskeleye yanaştırdı.

"TERSANE BÖLGESİ TURİZME AÇILACAK"

Topbaş, İstanbul Boğazı'ndaki oksijeni bol suyun Haliç'e gelmesi için çalışma yaptıklarını, 30 metre derinlikten ve 5 kilometrelik mesafeden günde 265 bin ton suyu Haliç'e akıttıklarını hatırlatarak, bu sayede 50 civarında canlının yine yaşam bulduğunu, Haliç'in çevresinin yine yaşanabilir hale geldiğini aktardı. Haliç'in geçmişteki gibi bir kültür havzası olmasını istek ettiklerini dile getiren Topbaş, ''İhalesi yapılan tersane bölgesi, kültür ağırlıklı bir merkez olacak ve turizme açılacak'' dedi.

SERDÜMAN KIYAFETLERİNİ FARUK SARAÇ TASARLADI

Haliç'e yakışır tarzda bir sandal sefasını getirmek için bu projenin hazırlandığını anlatan Topbaş, Haliç'te Osmanlı döneminde kullanılan kancabaşlardan 20 adet imal edildiğini, bu kayıkların sayısının 80'e tamamlanacağını söyledi. Topbaş, kancabaş kayıkların serdümen kıyafetlerinin modacı Faruk Saraç tarafından tasarlandığını ifade etti. Başkan Topbaş, Haliç'te adaların olduğu bölüme yaya geçişi için Leonardo Köprüsü'nü inşa edeceklerini ve bunun da projesinin hazırlandığını belirtti.

KAYIKLARIN TOPLAM MALİYETİ 810 BİN LİRA

Toplam maliyeti 810 bin lira olan kancabaş kayıklar, Haliç'te, Feshane-Eyüp-Teleferik-Eyüp Evlendirme Dairesi-Miniatürk-Sütlüce güzergahında sefer yapacak. Bir serdümen ve 6 yolcu kapasiteli kayıkların boyu 7,5 metre, eni 1,8 metre. Dört deniz mili sürat yapabilen kayıkların en mühim sıfatı, elektrikli sevk sistemine sahip olması. Kayıklar, Haliç'te bağlama yapabileceği bütün lokasyonlarda şarj imkanına sahip. Öte yandan, kancabaş kayıklarla beraber yekün maliyeti 2 milyon 594 bin 259 lira olan yüzer iskeleler de 6 ayrı lokasyonda hizmete girdi. İskeleleri kullanacak nostaljik kancabaş kayıkları aracıyla Haliç'te turistik yolcu taşımacılığı daha çağdaş şekilde yapılacak. Böylece Haliç Sahili, yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi haline gelecek.

Editör: TE Bilişim