Kanal İstanbul’a 10 köprü yapılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi kapsamında 10 köprü yapılmasını planladıklarını açıkladı. Projeye Çinliler dışında dünyanın değişik bölgesinden yatırımcıların ilgi duyduğunu belirten Turhan, “Mevcut yapıların Kanal İstanbul Projesi’ne uygun deplasmanının yapılmasıyla ilgili ihalelere 2019’un başında başlamayı düşünüyoruz. Kanal İstanbul’un inşaatının 2020’ye kalmaması lazım” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kanal İstanbul Projesi kapsamında 10 köprünün kurulmasının planlandığını belirterek, "Mevcut yapıların Kanal İstanbul Projesi'ne uygun deplasmanının yapılmasıyla ilgili ihalelere 2019'un başında başlamayı düşünüyoruz. Kanal İstanbul'un inşaatının 2020'ye kalmaması lazım" dedi. Turhan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kanal İstanbul Projesi'nin Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olduğunu vurgulayan Turhan, projenin, İstanbul'un marka değerini yükselteceğini ve İstanbul Boğazı'nın deniz trafiğinde giderek artan sorunlara çözüm olacağını söyledi.

İSTANBUL BOĞAZI ZORLU

Bakan Turhan, İstanbul Boğazı'nın şehir içi ulaşımında, turistik seyahatlerde ve Montrö Anlaşması gereği uluslararası deniz ticareti araçlarının geçişinde sorunlara neden olduğunu ve zaman zaman kazaların yaşadığını dile getirerek, boğazın dünyanın en zor, geçişi en kritik olan deniz yolu olduğuna dikkati çekti. Boğazdan geçen gemilere kılavuz kaptan verildiğini anımsatan Turhan, buna rağmen boğazda zaman zaman geri dönüşümü olmayan değerlerin tahrip olduğunu aktardı. Turhan, dünya ticaretinde en ekonomik ulaşımın deniz yolu olduğuna işaret ederek, "Yolunuz yoksa yeni bir yol yapacaksınız. Böyle bir kanal ihtiyacı varken, boğazın işlerini görecek su yolu yaparken de 'şehre katkı sağlayacak şekilde bir proje yapalım' düşüncesiyle Kanal İstanbul Projesi dünyada şehirciliğe yeni vizyon getirecek anlayışla düzenlendi” dedi.

PROJE SON AŞAMADA

Kanal İstanbul Projesi kapsamında 5 ayrı güzergahın çalışıldığını aktaran Turhan, en uygun olarak Küçükçekmece-Yeniköy hattının belirlendiğini, denizdeki su hareketleriyle ilgili tecrübelerle incelemelerin yapıldığı, projenin sonlanma aşamasına geldiğini ifade etti. Turhan, projede 1/100.000'lik imar planlarında son noktaya gelindiğini belirtti.

YABANCI TALEBİ FAZLA

Kanal İstanbul Projesinin gerçekleştirileceği bölgede Küçükçekmece, Arnavutköy, Başakşehir ilçeleri sınırlarında rezerv yapı alanlarının tespit edildiğine işaret eden Turhan, bu bölgelerde şehirleşmenin oluşturulacağını, yeni turizm ve iskan alanlarının tüm dünyaya pazarlanacağını anlattı. Turhan, Kanal İstanbul Projesindeki köprü ve tünel sayılarına da değinerek, şunları kaydetti: "Şu an mevcut 6 köprümüz var, bunların birisi demir yolu hattı. Bunlar yenilenecek ve buradaki ihtiyaçlar için ilave 4 tane daha düşünülüyor. Kanal İstanbul Projesi kapsamında 10 köprü yapılması planlanıyor. Projenin isteklileri sadece Çinliler değil, dünyanın değişik bölgesinden yatırımcılar gelip proje hakkında bilgi alıyor. Bir yatırım projesi olarak buna katılmak istediklerini belirtiyorlar."

3 katlı tünel 2019’da

İstanbul’da yapılması planlanan 3 katlı tünele de değinen Bakan Turhan, söz konusu tünelde hem kara yolu hem de demir yolu ulaşımının sağlanacağını söyledi. Söz konusu projenin İstanbul için önemini vurgulayan Turhan, “6,5 milyon insan bu yeni projeden faydalanacak. Proje çalışmaları da son aşamaya geldi. Bunu da 2019 içerisinde, yap-işlet-devret modeliyle tesis etmek istiyoruz” dedi.

İptal edilen proje yok

Bakan Cahit Turhan, ulaştırma ve altyapı projelerine ilişkin, “İptal edilen projemiz yok, ihale etmeyi düşündüğümüz bazı projeleri erteledik” dedi. Ekonomideki gelişmelerin yatırım projelerine yansımasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüştüklerini ifade eden Turhan, yıl sonuna kadar bakanlığa aktarılabilecek kaynak konusunda anlaşmaya vardıklarını bildirdi. Turhan, “Bu kaynaklarla mevcut projeleri aksatmadan devam ettireceğiz. Bakanlığımıza 14 milyar lira ek ödenek sözü verildi, bunu ay ay müteahhitlerimize ödüyoruz. Bunlar ağırlıklı kara yolu ve kalkınma öncelikli bölgelerimizin projeleri. İptal edilen projemiz yok, ihale etmeyi düşündüğümüz bazı projeleri öteledik” dedi.

İstanbul Havalimanı artan talebi karşıladı

Ulaştırma Bakanı Turhan, İstanbul Havalimanı açılmadan önce Afrika ve Asya ülkelerinin slot isteklerine karşılık veremediklerini belirterek, “Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var” dedi. Atatürk Havalimanı’nda sınırlar zorlanarak günde bin 500 uçağın inip-kalktığını belirten Turhan, şöyle devam etti: “Afrika-Asya ülkeleri, slot istiyorlardı, uçuş izni veremiyorduk. Havalimanının pistlerini bakıma almaya kalktığınızda risk ve sıkıntılarla karşılaşıyordunuz. Afrika açılımında ticari ilişkilerimizin geliştiği ülkelere de slot veremiyorduk. Şimdi yeni açılım sağladığımız ülkeler var.”

Editör: TE Bilişim