Kanal 7 gemisinin sırrı çözülemedi

Deniz Feneri Derneği'yle Kanal 7'ye 'para aklama' şüphesiyle düzenlenen baskından sonra İstanbul'da sırlarla dolu bir gemi belirdi. Kanal 7'nin satın aldığı tespit edilen geminin 'kaynağı' merak uyandırdı...

Frankfurt polisinin, Deniz Feneri Derneği ile Kanal 7 televizyonunun Almanya Temsilciliği'ne dolandırıcılık ve para aklama iddiasıyla düzenlediği baskının yankıları sürerken, Kanal 7'nin Almanya'daki şirketi "Euro 7 GmbH" pazarlama şirketinin Letonya'dan bir gemi satın aldığı ortaya çıktı. Panama bayrağı çekilerek "Atlas 1" adı verilen gemi Haydarpaşa Limanı'nda bekletiliyor. 

Milliyet'in ulaştığı dosyada, aralarında 'Fransa Ulaştırma Bakanlığı'nın uluslararası gemi bilgi sistemi ve Rusya Devlet Deniz Gemi Tasnif Kurumu' belgelerinin de bulunduğu kayıtlar yer aldı. Belgelere göre, daha önce ismi 'Baltıc Cristina' olan gemi Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne '7224459' numarasıyla tescil edildi. 

Baltıc Cristina, 'Euro 7 FERNSEH GmbH' şirketi tarafından 12 Mart 2007'de Letonya'daki 'Aquaris Shipmanagment SIA' şirketinden satın alındı. Satın alındıktan sonra Panama bayrağı çekilen gemi, bir süre önce Haydarpaşa Limanı'nda, "Captain Zaman" adlı bir başka Panama bandıralı geminin yanına demirledi. 

Geminin neden Haydarpaşa'da bekletildiği merak konusu olurken, İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt, Milliyet'e şu açıklamayı yaptı: "Atlas 1, 19 Nisan'dan beri limanımızda bekliyor. Bakım onarım için Tuzla'daki bir tersaneyle anlaşmışlar. Tersanede yer olmadığından bize başvurdular. Biz de Haydarpaşa'da beklemesine izin verdik. 15 ya da 16 Mayıs'ta Tuzla'daki tersaneye gidecek. Aldığımız duyuma göre, gemi Çeşme-İzmir arasında çalışacakmış."

12 bin 281 groston, yeni adı Atlas 1

Dosyada yer alan belgelere göre, 1973 yapımı ve satın alındıktan sonra Atlas 1 adı verilen geminin özellikleri şöyle:
IMO numarası: 7224459 (Gemi satılsa da bu numara değişmiyor)
Adı: Atlas 1

Çağrı İşareti: EJO
Grostonu: 12281 l Gemi Tipi: Yolcu Ro Ro Yük Gemisi l Bayrağı: Panama
Geminin Durumu: Serviste
Gemi Yöneticisi ve Tescil Edilmiş Sahibi: Euro 7 FEMSEH Marketing GMBH (Şirket numarası 5289189)

Avrupa'da yolcu toplamaya başladı

Kanal 7 INT ve Deniz Feneri e.V Yardım Derneği'ne 25 Nisan'da Frankfurt'ta 350 güvenlik görevlisinin yaptığı baskın sonucu Kanal 7INT Avrupa Müdürü Mehmet G. ile Muhasebe Müdürü Firdevsi E. tutuklandı. Savcılık, halen tutuklu bulunan bu iki kişinin "toplanan 14 milyon euroluk bağışın 8 milyon euroluk kısmını amaca aykırı kullandığı" iddiasıyla soruşturma yürütüyor. 

Deniz Feneri e.V'nin bir sorumlusunun tutuklanma endişesiyle Türkiye'ye geçerek bir gemide saklandığı ve geminin kayıp para takibi yapan Alman makamlarının da bilgisi dahilinde Haydarpaşa'da bekletiliyor olabileceği de iddialar arasında yer alıyor. 

Alınan bilgilere göre Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Reklam Müdürü İsmail Kahraman ve Mehmet Gürhan gemiye eşit oranda (yüzde 25'er) ortaklar. 

Avrupa'daki gazetelere bir süre önce verdiği ilanlarla yolcu toplamaya başlayan Atlas 1 için yeniden ilana çıkılacağı belirtiliyor.
Euro 7 Fernseh GmbH'nın, Frankfurt ve çevresinde faaliyet gösteren "Rapidway" ve "Taxiquick" adlı iki taksi şirketinin de sahibi olduğu belirtiliyor.

Alıntı: KentHaber

 

Editör: TE Bilişim