Kalp sağlığı için soğuk deniz balığı      
 
Doç. Dr. Ahmet Temizkan, kalp ve damar sağlığının korunmasında balık tüketiminin önemli olduğunu, ölüm oranlarını azaltığını söyledi.

KALP damar hastalıklarından korunmada, somon, ton, uskumru ve levrek gibi soğuk deniz balıklarının tüketilmesinin çok etkili olduğu, balık tüketiminin damar sertleşmesini engelliği, kan yağlarını ve kan basıncını düşürdüğü, kanın sulanmasını sağladığı bildirildi.

Bol salata yenilmesi lazım

Doç. Dr. Ahmet Temizkan, kalp ve damar sağlığının korunmasında balık tüketiminin çok önemli olduğunu söyledi.Balık tüketimi ile kalp sağlığı ilişkisinin yurt içi ve yurt dışında yapılan çeşitli çalışmalarla incelendiğini belirten Temizkan, balık tüketiminin kalp hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığına dair veriler elde edildiğini söyledi.

İnsülin direncini düzeltiyor

BALIĞIN hem kendisinin hem de tüketilirken yanında bol salata yenilmesinin alışkanlık haline dönüştürülmesinin gerektiğini söyleyen Temizkan, “Balığın içinde çoklu doymamış yağ ve yağ asitleri, kötü kolesterolün damara oturmasını önleyerek damar sertleşmesini engelliyor. Kan yağlarını ve kan basıncını düşürüyor. Kanın sulanmasını sağlıyor. Bunun dışında insülin direncini düzelttiğine dair veriler var” diye konuştu.

Ucuz somonda gıda boyası tehlikesi

TEMİZKAN Yapılan araştırmalarda, Eskimolar’da kalp hastalıklarının görülme sıklığının yok denecek kadar az olduğunu belirtti.

Her balık etkili değil

Kalp ve damar sağlığının korunmasında her balığın çok etkili olmadığına dikkati çeken Doç. Dr. Ahmet Temizkan, “Karidesle beslendiği için rengi turuncu olan ve soğuk denizlerde yaşayan gerçek somon balığı tüketilmelidir. Ucuza satılan somonlarda gıda boyası olabilir ve kesinlikle tüketilmemelidir” diye konuştu.

Izgarada ya da fırında pişirin

BALIKTAN yarar sağlanabilmesi için pişirme tekniğinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Temizkan, “Balık, mutlaka ızgarada ya da fırında pişirilmeli, kesinlikle yağda kızartılmamalı. Kızartma, kolesterol değerlerinin yükselmesini sağlıyor, damar sertleşmesine yol açan yağ asitleri alınıyor, OMEGA-3 özelliğini yitiriyor” dedi. 

Editör: TE Bilişim