GÖÇEK’TE KEPÇE

'Betona Yolculuk'un son kurbanı Göcek... Ağaçlar kesiliyor, inşaatlar dikiliyor.


Bedri Rahmi'nin, hakkında şiirler yazdığı Göcek'te artık kuşlar değil iş makinelerinin sesleri duyuluyor. Ormanların parsel parsel yok edildiği Göcek'in belediye başkanı Şatır tehlikeye dikkat çekiyor: Yat ya da gulet sahipleri doğal güzelliği için buraya geliyor. Yatırımlardan kaçınılmazsa turizm biter...

Göcek ağaçları böyle kesiliyor

Tamamı ağaçlarla kaplı olan 'Port Göcek Marina'nın bulunduğu 136 bin metrekarelik koya, 130 villa ve 500 kişilik kongre merkezi yapılacak. Alana ayrıca 500 yatak kapasiteli bir otel ve SPA merkezi de inşa edilecek.
 

Kıyıların imara açılmasıyla birlikte bakir koylarda başlayan yapılaşmadan, doğa harikası Göcek de nasibini aldı. 1980'lerin başına kadar birkaç teknenin yanaştığı ve sahilinde yalnızca iki balık lokantasının bulunduğu Muğla'nın Fethiye İlçesine bağlı Göcek beldesi, Turgut Özal'ın tatillerini geçirmeye başlamasıyla birlikte bir anda yerli ve yabancı yat sahiplerinin gözdesi haline gelmişti. Özal'ın talan edilmemesi için 1988'de yasa çıkartarak "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan ettirdiği bu doğa harikasında şimdi, hummalı bir çalışma sürüyor.


DAHA ÇOK KESİLECEK
Yapılaşmanın 1989'da başladığı Göcek'te son olarak Maden Koyu'nda bulunan "Port Göcek Marina" nın arka tarafında tamamı ağaçlarla kaplı 136 bin metrekarelik alan için değişik projeler bulunuyor. Beş yıl önce resort turizm kompleksi için Çevre Koruma Kurulu'ndan izin alınan marina geçen yıl Çukurova Grubu mali krize düşünce, 42.5 milyon dolara Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan'ın da ortağı olduğu Tur-Kon Holding'e satıldı. Marinayı alır almaz harekete geçen Tur-Kon Holding, tamamı ağaçlarla kaplı 136 bin metrekarelik alana 130 villa, 500 kişilik kongre ve eğlence merkezi yapma kararı aldı. Aynı alana ayrıca Swissotel'le yapılan anlaşma çerçevesinde 38 villa ve 500 yatak kapasiteli otel yapılacak. Alana bir SPA merkezi ve bir de ticaret merkezi inşa edilecek. Proje çerçevesinde ağaç kesimine geçen yıl başlandı. Ekim ayında başlanacak inşaatlarla birlikte birçok ağaç daha kesilecek.

SADECE BU KOY DEĞİL
Göcek'de yapılaşma sadece bu koyla bitmiyor. Günübirlik turizmde kullanılmak üzere 870 bin YTL karşılığında 29 yıllığına işadamı Ramazan Ulusoy'a kiralanan Poruklu Koyu, işadamı Mustafa Cihan İçağası'na 49 yıllığına kiralanan Büngüş Koyu... Liste böyle uzayıp gidiyor. Öte yandan bölgede ayrıca, dünyanın prestijli otel gruplarından Aman'ın, Türk AKKA grubuyla ortak bir otel projesi de bulunuyor. Yukarı Maden yolu üzerinde Göcek koyunun ayaklar altında olduğu bir tepeye kurulması planlanan otel için proje çalışmaları sürüyor.

'Yat turizmi tehlikede'

Göcek'in CHP'li belediye başkanı Recep Şatır, dünyadaki birçok ünlünün bakir olduğu için Göcek koylarını tercih ettiğini belirterek, "Bir guletin günlük kirası 10 bin dolardan başlıyor. Eğer koylar turizme açılırsa yat turizmi biter" diyor.

Kaynak:Cem KAYTAN/Sabah Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim