Kalkavan: "Henüz Dibi Görmedik" 

İstanbul’da Ritz Carlton Otelinde dün gerçekleştirilen Mare Forum’a katılarak bir konuşma yapan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan; “Krizde henüz dibe ulaşmadık. Dibi bulunca ileriyi görmek açısından bizim için daha iyi olacak, ama ne zaman olacağını bilmiyoruz” dedi.

Kalkavan, İngilizce olarak yaptığı konuşmasında “Böyle bir kriz daha önce görmedik. 2001 yılında da bir kriz yaşadık ama önümüzü görebiliyorduk” dedi. Dünyanın 2009 yılını “unutmayacağını” vurgulayan Kalkavan; “En hatırlanan, unutulmayan yıllardan biri olacak 2009. Torunlarımızın, torunlarımızın torunlarının hatırlayacağı bir yıl olacak” dedi.

Türkiye’nin krize makro düzeyde tarihinin en güçlü dönemlerinden birisinde yakalandığına değinen DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, 2001’de dış borcun 45 milyon dolar, bugün 270 milyar dolar olduğunu; ancak 2001’de dış borçta kamu payının %90 iken bugün %30 olduğunu dolayısıyla kamu nun krize güçlü girdiğini söyledi.

Kalkavan; hükümetin ne pozisyon alacağının ancak yerel seçimler sonrası anlaşılacağına değinirken de “Seçimler bu ay sonunda yapılacak ve Hükümetin ne pozisyon alacağını göreceğiz” dedi.

"Devalüasyon değil düzeltme"

Güçlü TL politikasının önceki yıllarda endüstrinin rekabetçiliğini olumsuz etkilediğini söyleyen Metin Kalkavan; 7 yıl boyunca %100’ün üzerinde enflasyon meydana gelmesine rağmen döviz fiyatlarının artmadığını hatırlattı. Kalkavan; bundan dolayı dövizde yaşananı devalüasyon değil bir düzeltme olarak algılamak gerektiğini vurguladı.

Herşeye rağmen Türkiye’nin önünün aydınlık olduğunu söyleyen Metin Kalkavan “Türkiye, eğer iyi yönetilirse çok şanslıdır” dedi. Kalkavan şöyle devam etti:

“Biz henüz sahaya çıkmış değiliz. Çok güçlüyüz ama gücümüzü henüz kullanmadık.  Şu anda baktığımızda evet hükümet bazı şeyler yaptı ama çok fazla yeterli değil. Henüz reel sektöre yardım gelmedi”

Finansal kurumlarımızın çok güçlü olduğuna atıf yapan Metin Kalkavan; “Hükümetten talebimiz finansal kurumları güçlü tutup denizcilik sektörüne uygun kredi vermelerini sağlamasıdır” dedi.

Kalkavan; küresel ölçekte ticaret yapan bir ulus olarak Türkiye’nin deniz ticaret hacminin küçük olmadığını söyleyerek bunun Çin’in kapasitesinin %30 una tekabül ettiğini belirtti.

Kalkavan; “Gelecekten iyimserim. Ama bugünden kötümserim” dedi.

"Hükümet sektöre mukavemet testi yapıyor"

Kalkavan, konuşmasının sonrasında gelen soruları cevapladı.

Panel moderatörü John Guy’ın Türkiye’deki bankalarla ilgili sorusu üzerine Kalkavan; “Hükümet halen mukavemet testi yapıyor. Bankalar da bize mukavemet testi yapıyor. Türkiye’de henüz iflas eden denizcilik şirketi yok, ama bankalar baskı yaparak, ümüğümüzü sıkarak endüstriyi test etmekte. Türkiye’de bankalar mevduat bankacılığına dayalı mevduat da bankada ortalama 31 gün kalıyor. Bu süre çok kısa, hükümet bunu uzatmaya çalışıyor” dedi. Moderatör John Guy’ın Türkiye’deki bankaların uzun dönem kredi verip vermedikleri şeklindeki sorusu üzerine ise Kalkavan şunları söyledi:

“Haklısınız, Türkiye’de post finansman yok. Denizciliğe yok. Türk Bankalarına gelince Türk Bankaları gemi inşaya post finansman yapıyor ama 1-2 yıl vadeli oluyor, yani kısa vadeli…”

Hükümetten para değil, destek istediklerini vurgulayan Kalkavan; "Biz hükümetten 1 lira dahi istemiyoruz. Biz destek istiyoruz, para istemiyoruz" dedi.

"Türk bankaları güçlü ama iyi değiller"

Panel sonunda günün bir özetini  yapan Moderatörlüğü Şadan Kalkavan ile paylaşan  John Guy, yaptığı özette “Metin Kalkavan Türkiye güçlü, bankalar iyi dedi” diye özet yapınca DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan itiraz etti. Kalkavan; “Ben bankalar güçlü dedim. Bankalar iyi demedim. Bankalar güçlü evet ama iyidirler demem mümkün değil” dedi.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve panellere John Guy ile birlikte moderatörlük eden Şadan Kaptanoğlu; Öğlen Yemeğini Mare Forum'u ziyaret eden ABD'Nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener ile birlikte yediler.

Editör: TE Bilişim