İMEAKDTO aylık meclis toplantısı bugün DTO meclis salonunda yapıldı.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel müdürü Cemalettin Şevli, Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, İstanbul Liman Başkanı H.Gani Aygün, GİSBİR Başkanı Murat Kıran'ında katıldığı toplantı gündeminde olduğu üzere  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektör temsilcisi Göktuğ Kara Türkiye-AB denizcilik ilişkileri ile ilgili bilgiler verdi. 

Gemi kaynaklı emisyonların azaltılması ile ilgili proje gündemde

2014- 2020 dönemi için bilgiler vermek, AB delegasyonu nedir e cevap vermek istediğini söyleyen Kara, yerimiz Ankara’da ne yapıyorsunuz derseniz büyükelçilik görevlerinin hepsini ifa ediyoruz dedi. Aynı zamanda Türkiye’nin adaylık sürecinde hem ticari hemde mevzuat anlamında izlemesini yaptıklarını, izleyip raporlayıp bilgileri Brüksel’le paylaştıklarını, katılım öncesi mali yardım projelendirmesi yaparak finansmanlarını sağladıklarını belirten Kara bugüne kadar ulaştırma zorlu bir sektördü çünkü 14. Fasıla altında inceleniyor ve siyasi sebeplerle bugüne kadar açılamamıştır dedi. Bugüne kadar yapılan projelerin maliyetleri hakkında bilgiler veren Kara bu projelerin 8 adeti denizcilikle ilgili ve  deniz emniyeti ,deniz güvenliği projeleri gibi bir çok projenin gerçekleştiğini anlattı.Gemi kaynaklı emisyonların azaltılması ile ilgili şu anda yürütülen bir projenin olduğunu söyleyen Göktuğ Kara şu anda bu projenin yürütülen en stratejik proje olduğunu söyledi.Gemi kaynaklı emisyonların azaltılması  projesinde özellikle Marmara bölgesi civarında emisyon kontrol alanı ilan edilmesinin denizcileri ilgilendirdiğini belirtti.


Kombine taşımacılık çok yönlü taşımacılık olarak bakıldığında bakanlık yeni bir genel müdürlük oluşturdu diyen Kara iki tane yönetmelik söz konusu Türkiye'de çok yönlü taşımacılığı teşvik edecek yeni bir yapılanmaya doğru hareket var diyerek sözlerine şöyle devam etti.” Kilyos liman projeside değerlendirme altında olduğunu ve Sivas Samsun demiryolu hattı modernizasyonu gündemdedir. Önümüzdeki dönemde 5 milyar avroluk bir bütçe beklentisi olduğunu ve iklim değişikliği konusu ise en önemli konu olacak gibi görünüyor.”dedi.


Shipyard Famagusta ile ilgili Musa Gökalp Gündoğdu’nu hazırladığı sunum

Magosadaki tersanelerinin 1968 yılında Ayvansaray’da kurulduğunu ve 1989 yılından beri Gazimagosa’da hizmet verdiğini 3 bintona kadar gemilere hizmet veren 3 adet kızaklarının olduğunu söyleyip tersanelerinin teknik özelliklerinden bahsetti. Musa Gökalp Gündoğdu’nu Tersaneyi tanıtan bir film izleterek konuşmasını tamamladı.

Mavi Kart uygulamasını Türkiye’nin her yerinde uygulamak maksat.

Başkan Metin Kalkavan oda faaliyetlerini anlatarak başladığı konuşmasına Fethiye'de uygulanan mavi kart uygulamasına da değindi.
Fethiye’de iki senedir uygulanan mavi kart uygulaması ile hangi teknenin nereye ne kadar ne verdiğinin tesbit edildiği bir sistem kuruldu. Bunu Türkiye’nin her yerine uygulamak maksat.Bunu sadece bir iki bölgede değil de Ülkemize giren yerli yabancı her teknenin nereye atığını verdiğinin kontrolü yapılmalı. Atıkların kontrolünü otomasyonla görmek çevreye yapabileceğimiz iyiliklerden bir tanesidir. 
 
Ankara’da yapılan SGK toplantısında Tersaneler için çok önemli bir konu ortaya çıktığını söyleyen Kalkavan: Bu gidişat hiç iyi değil uzmanının taşaron olamayacağı bir sistemden bahsediliyor. Ama tersanelelerin böyle iş yapması söz konusu değil. Tersanelerin ortalama %20 kendi personelinin çalıştığı %80 taşaronun çalıştığı bir sistemden tersaneyi % 60-80 lere çıkan kendi personel şartını gelmesiyle tüm işler durur bu kadar net.İşin olmadığı yerde kadroyu tutmak ne kadar doğru.Dikkatle takip edeceğimiz bir konu bu.

Kıdem tazminatı konusuda bizi ilgilendiriyor. Deniz de çalışan ve tersanelde çalışnalarda sıkıntı yaşıyoruz. Kıdemde de yeni bir sistem geliyor. 1 gün bile çalışsa kıdem tazminatı alacağı gündeme geliyor.

Kalkavan ayrıca, KPSS’ deki 70 baraj puanının yüksek olduğunu söyleyerek. 70 puanı 60’a düşürmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, “60 ile 70 arasındaki puan farklarından dolayı sektörde inanılmaz kayıplar veriyoruz. Bunu düzeltmemiz lazım.” Dedi.

Kalkavan: Gündem belirlemeye niyetim yok.

Başkan Metin Kalkavan  artık konuşmasında gazetecilere başlık vermeyeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:''Bütçede dikkat ettiyseniz gerçekçi bütçe yapıyoruz. Bakarsanız yüzde67 bareminde gerçekleşen bir harcama var.İyi bir tahminle çok sıkı gidiyoruz. İyi ve sıkı bir bütçe gerçekleştirme yapıyoruz. Bugün basın biraz az galiba geçen sefer belirledik ama bu sefer gündem belirlemeye niyetim yok.Müsteşarıma ben konuştuktan beş dakika sonra bir basın mensubu soruyormuş. Hamsi konusunda ne diyorsunuz diye.Herkesten zılgıt yedik. Bizim meselemiz hamsı yemesin halkımız hamsi yemesin değil. Sürdürülebilir bir şekilde halkımızın balık yemesi gerçekleşmesi.''

Herkesin 12 ay balık yiyebileceği üzere sistemin kurulmasıdır doğru olan.

Herkesin yiyemeyeceği şekilde balık fiyatlarının yüksek kalması değil gelişmiş ülkeler doğrusunu yapıyor diyen Kalkavan, şöyle devam etti: ''1 Liraya tutulacak balık doğal kaynakları yer doğal kaynaklar bu kadar heba edilmez. O manada değil her zaman balık yenilebilecek olmalıdır. Herkesin 12 ay balık yiyebileceği üzere sistemin kurulmasıdır doğru olan. Bu sistem doğru değil. Gerçekçi değil hem tutan ağlıyor hemde tüketiciye her zaman ulaşmıyor. Balık yemesin dedi diye ben sevgili kardeşimin acılı gününde, trendtopic olmuşum  hashtag olmuşum internette, bazen meclisimizde konuşurken laflarımı alıp cımbızla seçerseniz basına kapalı meclis toplantısı yaparız. Burada konuşamazsak olmaz. Çok ciddi sorunlarımız var bunu götürmek gündem yaratmak doğru değil. Özellikle denizcilik basınının bunu bilmesi lazım bize zararı olur''

Kalkavan, herkesin gelecek bayramını kutlayarak sözlerini tamamladı.

 

Editör: TE Bilişim