Exposhipping-EUROPORT İSTANBUL12. Uluslararası Denizcilik Fuarı 20-23 Mart 2013 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde İMEAK Deniz Ticaret Odası adına, NTSR Uluslararası Fuar ve Kongre Organizasyonları ve AHOY ROTTERDAM işbirliğiyle düzenleniyor.

Europort 2013 fuarı bugün saat 12:00 de yapılan açılış töreni ile ziyarete açıldı.Açılış törenine,Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz; İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün;TMMOB Gemi Makine Mühendisleri Odası Başkanı Feramus Aşkın; Deniz Ticaret Odası YönetimKurulu Başkanı Metin Kalkavan; Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, KEGM Baş Kılavuz Kaptanlarından ve Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcıı Cahit İstikbal;Denizcilik Vakfı  Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Temur ve şeşitkli davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Kalkavan, 'özellikle gemi bakım onarımda Çin ile rekabet edecek güçteyiz' dedi.

Oda olarak Fuarcılığın ne kadar önemli olduğunu çok önceden görerek  yolu açtıklarını söyleyen Kalkavan; gemi inşa fuarcılığının kolay bir alan olmadığını, dünyada bufuarları yapan sayılı yerlerin olduğunu belirtti.

Boat Show'larda Türkiye'nin çok ileri gittiğini söyleyen Kalkavan; bu alanda artık Türkiye'nin birinciliğe oynadığıı kaydetti. 

Ancakfuarcılıkta ileri gidilmesine rağmen gemi inşada unu başaramadıklaırnı kaydeden Kalkavan;  şöyle devam etti:

'Planladığımızın gerisindeyiz. Bunun çeşitli nedenleri var. Şu anda dünyaya baktığımızda ekipmanların an üssü şu anda Uzak Doğu. Uzak Doğu'da dünyanın %80-85 oranında gemi inşa sektörü yer alıyor.  Avrupa ve bu tarafta ise çok ciddi ufalma var. Ama gene de son verilerle yıllık 80 milyar Euro'luk bir döngünün olduğunu görüyoruz. Avrupa'da bu alanda çalışan insan sayısı 500 bin. Bu açıdan baktığımızda henAvrupa için, hem de bizim için çokönemli bir sanayi dalından bahsediyoruz. Avrupa'ya göre ise avantajlarımız ve dezavantajlarımız var. Tabii niye bu durumdayız diye baktığımızda, dünyada ender görüle, eşit olmayan şartlarda gemi inşada var olmaya çalışan bir ülkeyiz. Bu da bize has bir uygulama. Ancak çoğunlukla Lazların karakteristiğinde olan bir uygulama olduğu için, bir şeyi ispat etmeye çalışıyoruz: biz eşit olmayan şartlarda da var oluruz. Ya artlar eşitlenirse ne oluruz, onu tahayyül bile etmek çok zor. O zaman gerçekten çok çok iyi işler yapacağız.'

'Projesi olan her gemiyi inşa edebilecek haldeyiz'

Kalkavan; Son yıllara baktığımızda, Lehman Brothers krizinden sonraki son 4 yıldır, geldiğimiz noktada gemi inşa ve yan sanayii olan ekipman sektörü  beklediğimizin çok çok üstünde  direnç gösterdi. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Yeni dönem şunu gösteriyor: bu kadar uzun zaman diliminde ayakta kalmayı başaran bir sektör olarak eşit koşullarda ve iyi piyasalarda çok daha iyi işler yapacağız' diyerek; şunları söyledi: 

'Çıkış yollarından bir tanesini GİSBİR genel Sekreterimiz söyledi; ama bizde çıkış yolları çok değişti çok alternatifli hale geldi. Bir numara, çok genç bir nüfus ve çok eğitimli bir kadro geliyor. Ve bu sanayi dalında inanılmaz know-how oluştu. Şu anda projesi olan her gemiyi inşa edebilecek hale geldik. Projeyi de yapabiliriz. Dolayısıyla bu enerji gemilerinden tutun, askeri harp gemilerine kadar giden ciddi bir yelpazede artık varız. Böyle baktığımızda ;burada Çinlidostlarımız da var, gemi inşada Çin ile rekabet etmek çok kolay gözükmese de, tamir bakımda çok rahat rekabet edebiliriz. Türkiye gemi inşada yeni bir yola gidiyor. Tersanelerimizin ciddi bir kısmı, tamir bakımda uzmanlaşıp orada mesafe kaydedecekler. Çünkü dünyada ortalama olarak üretilenin 3 misli kapasitede her yıl ana bakım geçirmek zorund. 100 milyon ton yeni gemi üretilecekse 300 milyon ton tamir bakıma ihtiyacı olan gemi var. Şu net ki her bulunduğu ve çalıştığı alan itibariyle gemi de tamir bakım için Uzak Doğu'ya gidemez. Böyle baktığımızda tamir bakımda hem verimliliği arttırıp devam etmeliyiz. Gerçekten bu bölgede gerçekten şu anda tamir bakım üssü konumundayız. Bu alanda daha da büyüyeceğiz, daha da iyi hale geleceğiz. Her birimiz kendi verimliliğini arttırıp çok daha rekabeçi hale gelecek ki, burada bu şaerlarda bile herkesle, özellikle Çin'le rakbet edebiliriz.

'Gelecek savunma sanayi gemilerinin inşasında'

Kalkavan; Offshore enerji gemi inşadnın Türkiye'ye mutlaka geleceğini savunma sanayii gemilerinin inşasının sektör için çok önemli olduğunu belirterek; şöyle dedi:

'Bu bizim için çok büyük bir alandır. Gelecek yıllarda en büyük ihracat da savunma sanayii ürünlerinden gelecektir. Sadece kendi yerli harp gemlerimiz değil, ama dünyaya bugün de yaptığımız gibi giderek artan ölçüde savunma sanayii ürünlerini arttıracağız. Diğer planlarımız özel spesifik gemiler konusunda da Türkiye markalaşma yolundadır. Gün geçtikçe çok daha iyi olacağız.'

'Bütün bunlar krizin faydaları'

Bütün bunlar krizin faydaları diyen Kalkavan, 'Sürdürülebilir rekabet yapamadığımız tiicarei gemi inşaatından ve ekipman inşaatından biraz çıkıp, farklı alanlarda geçmemizi kriz sağlıyor, bu da krizin en büyük faydası' şeklinde konuştu. 

Her tersanenin, her ekipmancının farklı alanları araştırdığını  ve inceliediğini belirten DTO Başkanı Kalkavan;  'Böyle baktığımızda, Türkiye'de bu sektörün önünün hiç kapanmayacağın söyleyebiliriz. Girenler çıkanlar olacaktır, azalanlar çoğalanlar olacaktır.. Ama bu sektör yetişmiş insan gücüyle giderek üstüne koyarak, özellikle yan sanayii ekipman üretimimiz ve arkadan gelen denizcilik eğitimimizde  yaptığımız büyük hamle ile bu sektörde her zaman var olacağız. Sloganımız; denizlere hakim olan dünyaya hakim olur sloganımızın yanında, denizci millet denizci ülke sloganımıza büyük bir ivme kazandıracağız ve binlerce insannüfusu  genç bir ülkede ama servis ama inşaat ve yan sanayii sektörleriyle var olmaya devam edecektir' dedi. 

'Gemi inşa ülkesi olup da desteği olmayan tek ülkeyiz'

Metin kalkavan; sözlerine devamla şunları kaydetti:

'Yabancı misafirlerimize şunu söyleyebiliriz: burası önce Avrupa'da sonra da dünyada bir denizcilik üssü olmaya devam edecektir. Ama bugün şartlar çok farklı. Çok istisnai şartlar var. Bugün dünyada tek ülkeyiz, gemi inşa ülkesi olup da desteği olmayan tek ülkeyiz. Bu da gücümüzü  test etmemizi sağlıyor'

 Kalkavan; Fuarın henüz istenen düzeyde olmasa bile bundan sonra her geçen sene çok daha iyi olacağını söyleyerek; 'Vizyonu olan, buraya gelir, ama ziyarete, ama şirket olarak yatırıma gelir, ama mutlaka kaçırılmaması gereken bir fırsatlar ülkesiyiz ' dedi. 

Hızır Reis Deniz

Kalkavan'dan sonra konuşan Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz; fuarda emeği olan herkese teşekkür ederken, fuarın denizcilik sektörü için çok önemli oladuğunu belirtti. Deniz; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da başarı dileklerini ve selamlarını da getirdiğini belirtti. 

 

Editör: TE Bilişim