Deniz Ticaret Odası aylık olağan Meclis Toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsündeki çalışmalar dolayısıyla trafikte yaşanan sıkıntılara değindi. Deniz taşmacılığının trafik sorununa alternatif oluşturacağının altını çizen Kaptanoğlu “ Akaryakıt fiyatlarındaki vergilerden şikayet ediyorlar ama trafikte araç kaynıyor. İstanbul gibi bir yerde deniz taşımacılığının önemini ise hala anlayabilmiş değiliz.” dedi.

Özel denizcilik eğitimi veren kurslarda yetişmiş personelin yetersiz olduğunu da dile getiren Kaptanoğlu, kursa gitmeden ehliyet alanlar olduğu duyumları aldığını söyledi. Bu duruma bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Kaptanoğlu konunun çözümü için İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün’den destek istedi.
 
Bennett: 'ABD Ekonomisindeki Gelişmeler Tatmin Edici Değil' 

Kaptanoğlu daha sonra toplantıya katılan ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkan Yardımcısı Paul Bennett’e söz verdi. Bennett konuşmasına Amerika’daki gelişmelerin tatmin edici olmadığını ifade ederek başladı. Buna rağmen Amerikan ekonomisinin Avrupa ekonomisine oranla çok daha iyi durumda olduğunu ifade eden Bennett “ İşsizlik oranlarının düşmesi bir nebze ekonomiyi rahatlatsa da bu iyileşme bankalara ve piyasalara yansımadı. Amerika, büyüme oranlarında ciddi düşüş yaşıyor. Türkiye ve Almanya gibi gelişmekte olan ülkelerde de bu durum gözleniyor. Bankalar bu dönemde oldukça güçlük yaşadı. Amerika faiz oranlarını direk olarak 0’a çekerek bankalarını bir nebze rahatlattı. Ancak Avrupa faiz oranlarını kademeli olarak düşürme yoluna gidince, bankaları iflas etme noktasına geldi. Bankalarda yaşanan bu sıkıntılar sermaye ve finansman desteği alamayan reel sektörü de çok derinden etkiledi.” dedi.

Denizcilik sektöründe de aynı sıkıntıların yaşandığını, global ekonomik sıkıntıların denizcilik sektöründe de kendisini fazlasıyla hissettirdiğini söyleyen Bennett, genel ekonomide olduğu gibi denizcilik sektöründe de kısa ve hızlı bir düzelme öngörmediğini ifade etti.  Konuşmasının ardından Bennett' DTO Başkanı Metin Kalkavan tarafından plaket takdim edildi.

Bennett’in konuşmasının ardından kürsüye gelen Sualp Ürkmez, Bureau Veritas’ın komite toplantısında gerçekleştirilen ve sektör için önemli gördüğü bir sunumu sektör temsilcileri ile paylaştı. 
 
Kalkavan: 'Yatırım yapılacak zaman'

Son olarak kürsüye gelen DTO Başkanı Metin Kalkavan, Sualp Ürkmez’in sunumundaki verilere değinerek sözlerine başladı. Son 1 yıldır denizcilik krizi yaşandığını, öncesinde ise global ekonomik krizin olduğunu ifade eden Kalkavan “ Piyasaların devamlı kötü gitme ihtimali yok. İyi piyasalar hiçbir zaman 6-18 aydan daha uzun sürmemiştir. 2002 ile 2008 arası bu anlamda bir istisnaydı. O 6-18 aylık iyi piyasa döneminde 3-4 senelik kötü zamanın çok üstünde para kazandık.” dedi. 

Sektörün ilk defa denizcilik krizi olmadan krize girdiğini ifade eden Kalkavan, bu durumun sektörün hayrına olduğunu da dile getirdi. Gemi inşa fiyatlarının dibe vurduğu bir döneme gelindiğini ve bundan sonra çok küçük düşmelerin yaşanabileceğini söyleyen Kalkavan “ Elbette iyi piyasa dönemleri gelecek. Bu böyle sürüp gidecek değil. Öyle biz zamana geldik ki parası olanın çok güzel yatırım yapacağı bir döneme geldik. Paranın üstünde olanların, fazla yatırım yapmayanların hak ettiği bir döneme geldik. Bugün gelinen nokta dibe yakın bir nokta, yatırım için en doğru zaman.” dedi.
Editör: TE Bilişim