İşadamı, Mehmet Şimşek'ten vaaz Taner Yıldız'dan deyiş dinledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işadamlarının vergiyle ilgili yakınmalarına "Dünyada kesinlik arz eden iki şey vardır, biri vergi diğer de ölüm" yanıtını verdi. TOBB bünyesindeki işadamlarının istek ve eleştirilerini dinleyen bakanlar arasında yer alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da akaryakıtla ilgili eleştirilere bir halk deyişiyle karşılık verdi. Akaryakıtta getirilen tavan ücret uygulamasını savunan Yıldız, "Güneş çarığı, çarık da ayağı sıkacak. Akaryakıtta çok promosyon yapılıyor, o promosyonların parası hep tüketiciden çıkıyor" diye konuştu.

Önceki gün yapılan TOBB Müşterek Konseyler toplantısına kabinenin ekonomiyle ilgili tüm bakanları katıldı. Toplantıda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ile Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra oda ve borsalardan temsilciler katıldı. Toplantının basına kapalı bölümünde işadamlarının istem ve önerilerini ilgili bakanlar değerlendirdi.
 
Şimşek itirazları abartılı buldu

Vergiyle ilgili eleştirileri yanıtlayan Şimşek, esnafın peşin vergi ödenmesiyle ilgili şikâyetlerine hak verdi. Söz konusu uygulamanın enflasyonun yüksek olduğu dönemde gündeme geldiğini belirten Şimşek, ancak bütçeyle ilgili açık nedeniyle bu uygulamadan vazgeçilemeyeceğini söyledi. Vergiyle ilgili suçlara hapis cezası verilmesine dönük itirazları ise "abartılı" bulan Şimşek, söz konusu cezanın "naylon fatura düzenleyenler" gibi dar bir alanda uygulanacağını söyledi. Türkiye'de vergi oranlarının düşük olduğunu savunan Şimşek, vergi kaçırmanın da kamu düzenine işlenmiş bir suç olduğunu söyledi. Şimşek, vergi borçlarında yeniden yapılandırma ve affa kesinlikle karşı olduğunu da işadamlarına deklare etti.

Toplantıda, akaryakıttaki tavan ücret uygulaması da gündeme geldi. Anadolu'da birçok istasyonun el değiştirmeye başladığını belirten işadamları bu uygulamanın gözden geçirilmesini istedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise, akaryakıta uygulanan promosyonlardan örnekler vererek düzenlemeyi savundu. Akaryakıt almaya gidenin insanın deterjan almak zorunda olmadığını vurgulayan Yıldız, "Güneş çarığı, çarık ayağı sıkacak. Sektörde çok geniş promosyonlar yapılıyordu. Herkes benzinini alsın gitsin, bütün promosyonların ücreti tüketiciden çıkıyor. Ancak gerekirse EPDK'yla tekrar görüşülür" dedi.
 
'Konuşmayı anlayamadık'

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise, söz aldığında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasına değindi. Hisarcıklıoğlu'nun yatırım teşviklerinin ötesinde üretimin sürdürülmesi için üretim teşviğine ihtiyaç duyduğu anımsatmasına dikkat çeken Ergün, bu konuşmayı anlamadıklarını söyledi. Ergün, verilerin düzelmeye başladığını ve işlerin yavaş yavaş yoluna girmeye başladığını da söyledi.

Kalkavan: "Biz denizde boğuluyoruz, sözün bittiği yerdeyiz"

Toplantıda konuşan sektör temsilcileri ise, iç pazarın canlandırılması için atılmasını istedikleri adımları sıraladı. Denizcilik sektörü adına konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, en hızlı büyüyen sektör olan denizciliğin küçülme noktasına geldiğini söyledi. Alınan gemi siparişi sayısının 500'lerden 100'lere düştüğünü vurgulayan Kalkavan, "Biz denizde boğuluyoruz, sözün bittiği yerdeyiz" dedi. Ticaret odaları devletin firmalara olan borcunun bir an önce ödenmesini isterken, şirketlerin birleşmesine de kolaylık istedi. Sanayi odaları ise, sanayide yangın olduğunu belirterek şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi. TOKİ'ye sağlanan imkanların özel sektöre de tanınması işadamlarının talepleri arasında bulundu.

Editör: TE Bilişim