İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Faruk Ürkmez Başkanlığında gerçekleştirildi.

Metin Kalkavan:4 Temmuzda Çıkan Yönetmelik Çok Önemli

Meclis Toplantısı’nda konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, gemi inşaa yönetmeliğinin DTO’nun ele alarak çıkarmaya çalıştığı çok emek verilen bir konu olduğunu söyleyerek, ”Artık her alanda oyunun kuralları değişti. Herşeyi istenilen şekilde serbest olarak yapma devri bitti. Yazılı kurallar oturtulmaya çalışılıyor. Baktığımızda yönetmeliğin gelmeyeceği herhangi bir alt sektör olamaz. Çok önemli bir konu olan K2 belgesi artık Güneydoğu’ya kadar gidiyor. Bu belgeyi herkes alıyor ve taşıyor. Niye ve nasıl taşıyorsun? Devlet artık bunu bilmek istiyor. K2 belgesine bakıldığında daha çok kara nakliyecileri ilgilendiriyor ve çok da tartışılan bir konu” dedi.

4 Temmuz 2014’de çıkan yönetmeliğin oldukça öneme sahip olduğunun altını çizen Kalkavan, ”Hazine taşınmazlarının tersane çekek yeri tahsis sözleşmelerine ilişkin yönetmeliğin 18-04-2013’de çıkan kanundan 6 ay sonra çıkması gerekirken ancak 16,5 ay sonra çıkabildi. Çok büyük mücadele ve inanılmaz bir emek verildi. Sonunda da çok güzel bir yönetmelik çıktı. Bunun kıymetini bilmek lazım” diye konuştu.

Başka bir sektörün bayramı yok

Denizin denizciliğin toplumun her kesiminin ilgilenmesi gereken bir olgu olduğunu belirten Kalkavan”Denizciliğin ne kadar önemli olduğu ve ne kadar önemli işler yaptığımız tam olarak algılanmadı. Genel olarak bakıldığında başka sektörlerin örneğin inşaatçılığın bayramı yok. Ama denizciliğin bayramı var. Başlamışız ama sonunu getirememişiz. Denizci ülke denizci millet derken bu söz sokaktaki tüm insanların menfaatini kapsıyor"dedi

Başıboş para dünyanın dengesini bozuyor.

Dünya'da başıboş dolaşan paraların dengeleri bozduğuna dikkat çeken Kalkavan, ”Türkiye’de de dengeleri bu başıboş dolaşan pralar bozdu. Yüksek faizle enflasyonu engelleme fikri tamamen uydurma. Senelerdir yüksek faiz kalmadı, enflasyon düştü mü? Düşük faizle yüksek büyüme de sağlanabilir. Üretim ve satışın artmasıyla enflasyon düşüyor.

Faiz belasından kurtulmak zorundayız. Bu da çok üretmekle olur. Onun için de üretimin ve sanayinin önünü açmak zorundayız. Ülke, üretime ve sanayiye gereken desteği vermek zorunda. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki şartları istiyoruz.

Kriz denizcilik krizi değildi, ekonomik krizdi.

Krizin ekonomik kriz olduğunu söyleyen Kalkavankonuşmasını şöyle sürdürdü "Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki şartları istiyoruz. Kriz denizcilik krizi değildi, ekonomik krizdi. Dökmeciler ve kuru yükçüler kriz yaşamadı. Krizi konteynerciler ve tankerciler yaşadı. 2008’de taşınan yük miktarı 2009’da düştü, 2010’da yerine konmaya başladı, 2011’de üstüne çıktı. Dünya ticareti ciddi anlamda büyüyor. Bugün limanlarımızda 400 milyon ton elleçleme yapılıyorsa, 2023’de 1 milyar ton elleçleme bekleniyor. Yani 2,5 misli bir artış öngörülüyor. Özellikle yönetmeliklerin çıkma aşamasında çok uyanık olmamız lazım. Toplum olarak reaktiflikten proaktifliğe geçmemiz gerekiyor"

"Çok genç ve dinamik bir denizci topluluğu geliyor. Eğitim atağımız var. Tüm dünyaya öğrenciler yetiştiriyoruz. Yakın dönemde kriz beklemiyoruz. Son olarak şunu söylemeliyim, faizsiz sermayaden mutlaka faydalanmak lazım” 

Brokerler gecesinden gurur duyduk

Brokerler gecesinin gerçekten gurur duydukları bir organizasyon olduğunu belirten Kalkavan, ”2 yılda bir yapılıyor, bu organizasyonu büyütmek lazım. İstanbul müthiş ve çok farklı bir yer, hakkını vermek lazım. Katılımcı sayısı devamlı yükseliyor, bu yıl bin 600 oldu. Brokerlik mesleği denizcilikte çok önemli. Brokerlerimiz büyük iş yapıyorlar. Çok başarılı bir geceydi, kendilerini tebrik ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim