KARS ÖNEMLİ BİR KONGREYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Kars’ta 1. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi düzenleniyor. Kongreye HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de katılarak “Kafkasya ve Orta Asya Ticaretinde Hopa Limanının konumu” isimli bir sunum yapacak.

Son yıllarda Ülkemizin yıldızı parlayan şehirleri arasında yerini almaya başlayan Kars, 1-3 Ekim tarihleri arasında önemli Ulusal ve Bölgesel bir kongreye ev sahipliği yapacak. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ile bir anda adını duyuran Kars bu güzergâhın önemli bir geçiş noktasında bulunmasını da değerlendirmeye çalışıyor. Kars, SERKA Kalkınma ajansı- Valilik-Belediye-STÖ’ler ve Kars Üniversitesiyle geleceğini şekillendirmeye çalışıyor.

Gerek İran, gerek Nahçıvan ve gerekse Ermenistan ve İran’a geçiş noktasında stratejik bir konum üstlenen Kars bu yönleriyle ülkemiz ekonomisinde de önemli bir kent ve ticari bir merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Kars TSO, Kars OSB, Kars Belediyesi, Alphanumeric Jurnal, Dıgıcom, UTIKAD, DAİB, Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun sponsorluğunda düzenlenen, Kafkas Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin organizasyonunda gerçekleşecek olan 1. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi’nde değişik sektörlerden konularında uzman çok sayıda işadamı-akademisyen ve bürokrat katılıyor.

Kongre Düzenleme Kurulu adına bir davet açıklaması yapan Dr. Adem Karakaş şunları söyledi: “Ülkemiz her geçen gün ihracatını artırmakta, küresel dış ticarette daha aktif bir aktör konumuna gelmekte ve stratejik konumu itibariyle de lojistik sektöründe yeni tecrübeler kazanarak büyümesini sürdürmektedir. Bu bağlamda son yıllarda kültürel olarak yakın olduğumuz Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle ticari ilişkilerimiz de artmaya başlarken bölgede Türkiye Ekonomisi için çok önemli ekonomik fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinde sona gelinmesinin, lojistik merkez yatırımlarının ve ülkenin doğusunda yeni açılacak olan karayolu sınır kapılarının; Kafkasya ve Orta Asya ülkeleriyle olan ticaret hacmine ciddi ölçüde ivme kazandırması beklenmektedir. Gelişen Kafkasya ve Orta Asya pazarları ülkemiz özelinde, kalkınmak için uzun yıllardır ekonomik arayışlar içinde bulunan ülkemizin doğusu için daha büyük anlamlar taşımaktadır. Yeni ulaşım koridorlarının ve lojistik merkez projelerinin hayata geçmesiyle birlikte, hali hazırda ihracat pastasından yeterli payı alamayan ve ekonomik sorunlar yaşayan bölge illerinde ihracatın ve yatırımların artması için kamunun ve özel sektörün bir araya gelip bilimsel yaklaşımlarla gerekli yol haritasını çizmesi gerekmektedir.

Ortaya çıkan konjonktür sadece bölge illerini değil tüm Türkiye’yi yakından ilgilendirmekte ve bu noktada ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin yaşadığı yapısal sorunların tüm paydaşların katılımıyla masaya yatırılması, çözüm yollarının bulunması, hedef Kafkasya ve Orta Asya pazarlarının analiz edilmesi ve ortaya çıkacak ekonomik fırsatlar için stratejiler belirlenmesi bölgesel kalkınma ve ekonomik büyüme açısından zorunluluk arz etmektedir. İlgili gelişmelerden yola çıkarak üniversitelerin bilimsel bakış açılarını, özel sektörün tecrübesini ve sivil toplum kuruluşlarının gücünü bir araya getirmek, Türkiye Ekonomisi’ne katkıda bulunmak ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmak amaçlarıyla Kafkas Üniversitesi bünyesinde 1-3 Ekim 2015 tarihlerinde Kars’ta I. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi’ni düzenliyor ve akademisyenler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri başta olmak üzere yurtiçinden ve yurtdışından tüm ilgili kesimleri akademik bildiri sunumlarıyla birlikte özel oturumların da yer alacağı kongremize davet ediyoruz”. 1 Ekim Perşembe günü başlayacak olan1. Uluslararası Kafkasya-Orta Asya Dış Ticaret ve Lojistik Kongresi Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.

Sami Özcan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak, daha sonra Kars Valisi Günay Özdemir, Kars Belediye Başkanı Murteza Karaçanta, Azerbaycan Kars Başkonsolosu, Kars TSO Başkanı Murteza Ötegen, SERKA Genel Sekreteri Dr. Hüsnü Kapu, UTİKAD ve DAİB Başkanı Cemal Şengel konuşmalarının ardından Üniversite ve Fakültenin değişik salonlarında yapılacak sunumlar ile devam edecek.

HOPAPORT GENEL MÜDÜRÜ DE KONFERANSTA

HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de Kars’taki konferansa katılacak ve 2 günde “Kafkasya ve Orta Asya Ticaretinde Hopa Limanının konumu” isimli sunumunu Soner Esmerle birlikte yapacak. Genel Müdür Özer sunumunda Hopa Limanını, limanın özelliklerini, stratejik konumunu, kapasitesini ve Hinterlandını anlatarak özetle şunları sunumunda açıklayacak “Orta Asya, Kafkasya ve Türkiye’de ulaştırma alt yapısına yönelik son gelişmeler sonucunda Doğu Karadeniz’in tarihten gelen transit ticaretteki önemi, yeniden kazanılabilecektir. Türkiye’nin Orta Asya ve Kafkasya ülkeleri ile mevcut ticari ilişkileri, ayrıca bölgedeki demir yolu ve kara yolu projeleri (tüneller, oto yollar v.b.) ile transit ticaretteki avantajı ile ticari hacmin tekrar artma potansiyeli bulunmaktadır. Uluslararası ticarette deniz yolunun taşımada ölçek ekonomisi sağlamasından dolayı üstünlüğü ile bölgede her iki demiryolu projesine en uygun noktada bulunan ve hali hazırda Van’dan karayolu ile direkt veya demiryolu ile İran’a ve karayolu ile Nahcivan’a yapılan transit ticarette aktif rol üstlenen Hopa limanı, sahip olduğu alt yapı ile önemli bir yere sahiptir.

Hükümetin 2023 program taslağında olan ve TCDD tarafından resmi olarak fizibilite çalışmaları başlatılan Hopa-Batum demir yolu projesi Rusya-Türkiye ticareti için önemli bir alternatif güzergâh yaratacağı gibi BTK demiryolu projesi ile Pekin-Londra arasında kesintisiz bir hat sağlanacaktır. Bu sayede Çin-Türkiye ticaret ilişkileri için önemli bir alternatif güzergâh oluşturulacağı gibi Çin’in Avrupa yönlü yükleri için Türkiye transit ülke konumunu güçlendirecektir. Benzer şekilde aynı proje ile çok düşük seviyelerde seyreden Afganistan ile Türkiye ticaretinde bir hareketlenme beklenebilir. Transit yükün döviz girdisi, istihdam yaratması ve sosyal, kültürel ve turizm anlamında bölge ekonomisine olan katkıları göz önüne alındığında bu projelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hopa-Batum ve BTK demiryolu projeleri hayata geçtiğinde Türkiye’nin uluslararası tedarik zincirinde stratejik konumu güçlenecektir”.

Kongre 32 Ekim akşamı The Kars Park Hotel’de verilecek Gala’nın ardından sona erecek. Kongreye katılan davetlilerde program kapsamında 3 Ekim Cumartesi günü Yöresel Kahvaltı ikramının ardından Ani Antik Kenti harabelerine Turistik bir tur düzenleneceği kongre organizasyon komitesi tarafından açıklandı.

Editör: TE Bilişim