BİR İLK; KADRİYE ANA’yı PARİS MOU HAKLI BULDU

2009 da denize indirilen Kadriye Ana gemisinin Temyruk limanında haksız yere tutulmasından sonra Türkiye’nin Paris MOU sekreteryası vasıtasıyla bu tutulmanın yeniden gözden geçirilmesi için Review Panele  yaptığı başvuru Türkiye lehine sonuçlandı.

Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan POYRAZ, “KADRiYE ANA gemisinin tutulmasına ilişkin itirazın kabul edilmesi olayının Türk Denizcilik İdaresi, gemi donatanı ve Türk Denizciliği adına büyük bir başarı olduğunu belirterek, "bu olay ile artık Paris MOU nezdinde Türk Bayrağı’na bakış trendi de  değişmiştir” dedi.

Kapt. Poyraz, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, bir Liman Devleti Denetimi sonucunda gerçekleşen Tutulma vakası, en üst itiraz makamı olan Paris MoU Sekreteryası Review Paneline sunulmuş ve olumlu sonuç alınmıştır, bu noktadan sonra Temyruk Liman Baskanlığı detention kararını değiştirmese bile tutulmanın haksız ve mesnetsiz olduğu tescillenmiştir”dedi. Olayın en önemli özelliğinin, bundan sonrası için haklı durumda olup gemileri tutuklanan donatanlara iyi bir emsal oluşturması olduğunu belirten POYRAZ,  durumun avantajının iyi kullanılması gerektiği kanaatinde olduğunu söyledi.

Özkan POYRAZ, “Nitekim, geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul DTO’da sektör temsilcileri ile yapmış olduğumuz toplantıda, bir armatör temsilcisinin Malta Bayrak Devleti üzerinden  yapmış olduğu ve olumsuz sonuçlanan itirazı örnek gösterek, bu itirazların sonuç vermediği konusunda denizcilik camiamızı  ümitsizliğe sevk eden ifadesinin Kadriye Ana gemisi  ile şekil değiştirdiğini, alınan olumlu sonuç ile artık  PSC kararlarına itiraz etmekten çekinen, sonuç alamayacağını düşünen ve hatta daha sonraki uğrak limanlarında kendisi ile daha çok uğraşılacağı fikrini paylaşan denizcilik camiası için çok iyi bir örnek teşkil edecektir” dedi.

Editör: TE Bilişim