Kadir Topbaş 'sır' projesini açıkladı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ‘sır dediği’ ustalık projesini açıkladı: Unkapanı Köprüsü’nü kaldırıp Haliç’in altından tünel yapacağız.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Adayı Kadir Topbaş, seçime 5 gün kala açıklayacağını söylediği ‘sürpriz projesi’ni Esenler’deki mitingde duyurdu. Unkapanı Köprüsü’nü kaldıracaklarını, yerine denizin altından bir tüp tünel yapacaklarını belirten Topbaş, “Hantal Köprü’nün kalkmasıyla tarih yeniden canlanacak. Mimar Sinan’ın yaptığı Sokullu Camii ile Saliha Sultan Çeşmesi gün yüzüne çıkacak. Ayrıca Haliç’te akıntı sağlanmış olacak” dedi.

Haliç’te akıntı başlayacak

Başkan Topbaş sözlerine şöyle devam etti: İstanbul için önemli gördüğüm bir proje bu. İstanbul’u İstanbul yapan iki üç ana öğe var. Bunlardan biri İstanbul Boğazı. İstanbul Boğazı olmasa İstanbul olmaz. Altın Boynuz Haliç var. Osmanlı döneminde has bahçelerin bulunduğu, sarayın meyve sebze yetiştirilen yerler. Diğer kısmı da Tarihi Yarımada ve Galata Pera. Tarihi Yarımada Doğu Roma, Bizans, Osmanlı ve günümüze kadar gelen 8 bin 500 yıllık tarihi olan en eski yerleşimlerden biri. Beyoğlu’nun sırtları Galata Pera da çok eski bir yerleşim.

Bu iki yarımadayı birbirine bağlayan iki köprü var. Biri Galata Köprüsü, diğeri ise Unkapanı Köprüsü. Unkapanı Köprüsü 1836 yılında Bezmi Alem Valide Sultan zamanında yapıldı. Sonra defalarca yenilendi. Bir tarihi önemi yok. Bir tarihi eser değil. Dubalar üzerinde duruyor ve yüzen bir köprü. Dubalar su alıyor, onarıyoruz aman batmasın diyoruz. Bir de Haliç’in akıntısını kesiyor. Akıntı olsun diye İstanbul Boğazı’ndan buraya su getiriyoruz ama bu köprü kesiyor. Hantal bir köprü.İşte biz bu köprüyü kaldırıyoruz. Köprünün yerine denizin altından geçen bir tüp tünel yapıyoruz.

Ustalık dönemi eseri olacak

Sokullu Camii burada sıkıştırılmış, kenarda kalmış, tüp geçişle burası tekrar hayat buluyor. Tekrar etrafa açılıyor. Ve orada Saliha Sultan Çeşmesi de tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca 1455 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde yapılan Haliç Tersanesi’nin kapısı gerçek yerinde değil. Bu kapıyı da tarihi yerine kazandırıyoruz. Perşembe Pazarı ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Biz bu bölgeyi yeniden ihya ediyor, İstanbul’a yakışır hale getiriyoruz. Unkapanı Köprüsü kalkıyor ve yeni kavşaklar, yeni yollarla yapılacak tünel ile yeni meydanlar ortaya çıkıyor. Tarih kurtuluyor, İstanbul güzelliğe kavuşuyor. İnşallah bu ustalık döneminde benim İstanbul’a nacizane bir hediyem, bir izim olacak.”

Editör: TE Bilişim