Kaçırılan Türk gemisi El Kaide diyeti

NATO Aden Körfezinde korsan avına çıktı ama artan olayların nedeni ABD nin Somali politikası .

 YALÇIN SABANCI'nın Ya / SA DENİZCİlik şirketine ait M / V Neslihan ' ın geçen hafta Aden Körfezi ' nde kaçırılmasıyla bölgedeki kurbanlara bir Türk gemisi de katılmış oldu .

Korsanlann hangi ülkeden olduklarını tahmin etmek güç değil .

Zira denizlerde saldın olaylarını izleyen ve rapor eden Uluslararası Denizcilik Bürosu ' na göre ( IMO ) Afrika sahillerinde bu yıl kaydedilen 77 gemi kaçırma olayının yanya yakınında failler , Aden Körfezi ' ne kıyısı bulunan Somali ' den .

Bu yıl 31 gemi kaçıran Somalili korsanlar , yaklaşık 45 gün önce kaçırdıklan Rus silahlan taşıyan Ukrayna yük gemisi dahil , 10 gemi ve üzerindeki 200 ' e yakın mürettebatı henüz serbest bırakmadı .

krayna gemisi olayından sonra biri Türk firkateyni Gökova olmak üzere yedi NATO gemisi Aden Körfezi sularında korsan avına çıktı . Ama NATO subaylan arasında bile , gelişmiş izleme sistemlerine sahip ne kadar çok savaş gemisi kullanılırsa kullanılsın bölgede korsanlık olaylannın önüne geçmenin mümkün olmadığına inananlar var . Fransız Amiral Gerard Avin bunlardan biri ve " Bu sorun karada çözülmeli " diyor .

On bir aşiret reisinin kurduğu İslami Mahkemeler Birliği militanları ile ABD desteğindeki Etiyopya güçleri arasında gidip gelen Somali ' nin , kıyılarını denetim altına alamaması en büyük mesele .

Sorunu yaratanların başındaysa ABD var . Zira iki yal önce İslamcı militanlar Somali ' nin başkenti Mogadişu ' yu denetim altına aldığında korsanlık olayları bitmişti .

Korsan çetelerini bozguna uğratan ve yeni saldınlara yeltenenleri şeriat hükümlerince en ağır cezaya çarptıracağını bildiren İslamcı militanlann gözdağı işe yaramış , 2006 yazında tek bir korsanlık vakası dahi yaşanmamıştı .

Ama Mogadişu ' nun yeni liderleri ni " El Kaide ' ye yataklık yapmakla suçlayan George W . Bush yönetimi , Etiyopya güçlerinin aynı yalın Aralık ayında Somali ' yi işgal etmesini destekledi . Kısa sürede Mogadişu ' ya hakim olan Etiyopyalılar , Birleşmiş Milleder destekli geçici bir hükümet kurdu . Ancak bu hükümet değil kıyılarına , başkente bile doğru düzgün hakim olamadı . Sonuçta savaş ve açlık pençesindeki Somalililer ' den bazılannın , her yıl kıyılarının birkaç kilometre açığından geçen yük dolu 200 bin gemiyi fark etmesi de güç olmasa gerek .

Editör: TE Bilişim