Kaçırılan İran Gemisi Rotterdam'da

Ağustos ayında Somalili korsanlarca kaçırıldıktan sonra 50 gün korsanların elinde rehin kalan ve 2,5 milyon dolar fidye karşılığında serbest bırakılan İran'a ait Iran Deyanat adlı gemi, Rotterdam'a yanaştı.

Endüstiyel hammadde ve gıda ürünlri yüklü 1983 yılı yapımı 43150 DWTluk gemi, Hollandalı yetkililerin sağlık açısından temiz raporu  (serbest pratika) vermesinin ardından Salı günü Rottersam limanına girerek rıhtıma yanaştı.

İran gemisiyle ilgili ABD basınında ve internet ortamında çok çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı. Geminin silah, uranyum ve kimyasal silahlar taşıdığı, korsanların geminin yüküyle temas ettikten sonra hastalandıkları, saçlarının döküldüğü gibi iddialar ortaya atılmıştı. Geminin Rotterdam'a girmesi ve serbest pratika almasıyla bu iddialar çürümüş oldu.Liman yetkilileri, gemide tehlikeli maddeye rastlanmadığını, konişmento bilgileriyle gemi yükünün uyumlu olduğunu bildirdiler.

Geminin kiralayıcısı olan Almanya orijinli Hinrich Şirketi adına konuşan Thomas Poetsch, gemiyi kaçıran korsanların hastalandığına dair hiç bir kanıt bulunmadığını söyledi. Ancak, yolculuğun ortasında ambarlara giren bir kişinin oksişjen eksikliğinden rahatsızlık duyabilecveğini bunun da normal olduğunu vurguladı.

Gemi kaçırıldığında 25 mürettebat bulunuyordu. Mürettebattan çoğu Salalah'da gemiden ayrılmıştı. Geminin Kaptanı Hassani Nejad, korsanların gemiyi ellerinde bulundurduğu 50 günlük süre içerisinde ambarlarla alakadar olmadıklarını ve zamanlarını geminin yaşam mahallinde geçirdiklerini söyledi.

 

 

Editör: TE Bilişim