Kaçırılan gemiler için telefon bekliyor 
  
Kaçırılan gemiler için neden Rıza Nur Bey'den yardım istenmedi?

Yemen açıklarına gelen gözlerine kestirdikleri gemileri kaçırıyor, sonra da korsan limanı haline getirdikleri Eyl'ye demirletiyorlar. Neslihan ve Karagöl isimli iki Türk gemisi de burada tutsak! Esaretin ne zaman sona ereceği de bilinmiyor.

Yalçın Sabancı, gemisi Neslihan'ın başına gelenleri anlatırken, işin fidye noktasında olduğunu söyledi ama süre konusunun çok uzayabileceğini de ekledi. Dünya, ortaçağdan kalan gemi korsancılığının hortlamasını endişeyle izlerken, kimse BM de dahil hiçbir kuruluş da bu belaya çare bulamıyor!

Benim aklıma Afrika kıtası uzmanlığıyla tanınan iş örgütü TUSKON geldi. Başkan Rızanur Meral'i aradım. “Siz, Afrika ülkeleriyle sürekli ticaret köprüleri kuruyorsunuz. Somalili korsanlar için bu ülkeden yardım alabilir misiniz?” diye sordum. Bakın neler anlattı:

“Gemiler için kimse bizden destek istemedi, bir talep de gelmedi. Şayet, talep gelirse, tabii ki yardım ederiz. Hemen oraya bir heyet göndeririz ve üst düzeyde temaslar yapabiliriz. Somalili bazı bakanları tanıyoruz ve başka da bağlantılarımız var. Türk gemilerinin kurtarılması için onlara ricada bulunabiliriz.” Yalçın Sabancı başta olmak üzere ilgililere duyurulur, hemen Rızanur Meral'le temasa geçebilirler. Meral, gelecek hafta bazı iş temasları için bir heyetle Sudan, Etiyopya, Uganda ve Mısır'a gidiyormuş.

Talep gelirse, gemi korsanlığı konusunu da bu gezisi sırasında gündeme getirebileceğini söyledi. Bu arada, Meral önemli bir konuyu da hatırlattı: BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'nin üyeliği için alınan 151 oyda, bizlerin iki yıllık çabasının da payı var. Tahmin ediyoruz ki, iyi çalıştık ve başta Afrika ülkeleri olmak üzere oy veren çok sayıda ülkeyi temaslarımız ve lobi çalışmalarımızla etkiledik.” Rızanur Bey'e gerekli duyarlılığı göstermek lazım. Türkiye'nin çıkarları söz konusuysa gerisi teferruattır değil mi?

Perihan Çakıroğlu/Bugün
 

Editör: TE Bilişim