Kaçırılan deniz otobüsüne SAT ve SAS operasyonu

Kocaeli'de dün akşam kaçırılan Kartepe adlı deniz otobüsüne saat 06.00 sularında SAT ve SAS komandoları operasyon düzenlendi. Eylemci ölü olarak ele geçirilirken, yolcu ya da mürettebattan yaralanan olmadı.

İzmit - Gölcük seferini yaptığı esnada dün akşam saat 18.30 sularında kaçırılan Kartepe isimli deniz otobüsüne operasyon düzenlendi.

5'i kadın 18 yolcu, 4 mürettebat ile 2 stajyer bulunan gemiye 05.35 sularında çıkan güvenlik güçleri, üzerinde bomba düzeneği bulunan eylemciyi çatışma yaşanmadan etkisiz hale getirdi.

Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan rehinelerden Kadir Altunoğlu, teröristin kendilerini üst katta tuttuğu sırada sabaha karşı 5-6 el silah sesi duyduklarını anlattı.

Arka kapıyı açtıklarını ve SAT ve SAS komandolarının gemiye buradan girdiğini ileri süren rehine, özel birliklerin teröristi etkisiz hale getirdiğini söyledi.

Operasyonun ardından komandoların başka bir eylemci ihtimali nedeniyle tüm biletleri ve kimlikleri tek tek incelediğini söyledi.

Henüz doğrulanmayan başka bir iddiaya göre, komandolar gemiye yüzerek ulaştı ve hem burundan hem de arkadan operasyon yaptı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUBU"

Eylemcinin terör örgütü mensubu olduğu netleşirken, deniz otobüsünden tahliye edilen yolcular Silivri Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü ve yolcularda herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadığı açıklandı.

Dün akşam saatlerinde kaçırılan gemi, Marmara Denizi'nde çizdiği zikzakların ardından gece yarısına doğru yakıt sorunu nedeniyle İstanbul Selimpaşa açıklarına demirlemişti.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan operasyon açıklaması

Vali Mutlu, Silivri sahilinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, güvenlik birimlerinin ortak çalışmasıyla başarılı bir operasyon düzenlendiğini söyledi. Hüseyin Avni Mutlu, şunları kaydetti:

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kocaeli'de kaçırılan ''Kartepe'' adlı deniz otobüsüne düzenlenen operasyonun, gemi Silivri açıklarında demirlediği andan itibaren planlandığını belirterek, ''Güvenlik birimlerimizin ortak çalışmasıyla saat 05.35 itibariyle operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verilmiş ve operasyonun başlamasından kısa süre sonra gemiye çıkılarak eylemci ölü olarak ele geçirilmiştir'' dedi.

Vali Mutlu, Silivri sahilinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, güvenlik birimlerinin ortak çalışmasıyla başarılı bir operasyon düzenlendiğini söyledi. Hüseyin Avni Mutlu, şunları kaydetti:

''Silivri açıklarında geminin demirlediği andan itibaren operasyon planları çerçevesinde güvenlik birimlerimizin ortak çalışmasıyla saat 05.35 itibariyle operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verilmiş ve operasyonun başlamasından kısa süre sonra gemiye çıkılarak eylemci ölü olarak ele geçirilmiştir. Kendisiyle kurulan temaslarda terör örgütü mensubu olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Şu anda üzerinde bir düzenek mevcut. Kablolar, buton şeklinde birtakım tertibat var. Bomba uzmanlarımızın gemide yapacakları inceleme sonucu nasıl bir düzenek olduğu netleşecek.''

Şahsın kimlik bilgilerinin tespiti çalışmalarını sürdürüyoruz

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, güvenlik birimlerinin, ''Kocaeli'de kaçırılan deniz otobüsüne fevkalade dikkatli ve çok seri bir operasyon düzenlemek suretiyle hiçbir çatışmaya mahal vermeden netice aldıklarını'' söyledi.

Mutlu, deniz otobüsüne düzenlenen operasyonun ardından, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Silivri sahiline gelerek basın mensuplarına operasyona ilişkin açıklama yaptı. Vali Mutlu, sabah saat 05.35'te, güvenlik birimlerinin ortak çalışmasıyla başarılı bir operasyon düzenlendiğini ve eylemcinin ölü olarak ele geçirildiğini belirterek, eylemle ilgili olarak, kaçırılan deniz otobüsünün İstanbul deniz liman sahasına girdiği andan itibaren tüm ilgili birimlerin koordinasyon içinde hareket ettiğini söyledi.

Geminin tüm hareketlerinin takip edildiğini, eylemci sayısının tespiti, kimliği, gerçekleştirmek istediği eylemin yöntemi, bomba düzeneğine sahip olup olmadığıyla ilgili olarak çok yoğun bir araştırma yürütüldüğünü ifade eden Mutlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan kriz merkezinde bütün güvenlik birimlerimiz, elde edilmiş olan tüm bilgileri çok detaylı bir şekilde titizlikle incelemiş ve özellikle eylemcinin teslim olması noktasında beklentileri sürdürürken, yapılacak bir operasyonla ilgili bütün çalışmaları dikkatli bir şekilde tamamlamış ve gemide bulunan mürettebat ile yurttaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur olmamaları için yapılacak bir operasyona yönelik tüm hazırlıklarını detaylı bir şekilde planlamıştır.

Silivri açıklarında geminin demirlediği andan itibaren operasyon planları çerçevesinde güvenlik birimlerimizin fevkalade ortak bir çalışmasıyla saat 05.35 itibariyle bu operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verilmiş ve operasyonunun başlamasından çok kısa bir süre sonra gemiye çıkılarak eylemci ölü olarak ele geçirilmiştir. Şu anda yolcularımız ve mürettebatla ilgili en ufak bir problem yoktur. Geminin sahile çıkartılmasıyla birlikte mürettebat ve yolcunun da gemiden boşaltılması işlemi yapılacaktır. Adli makamlar bilgilendirilmiş ve onlarla da ortak bundan sonraki planlama takip edilecektir.''

Mutlu, deniz otobüsünün Silivri'ye yanaştırılacağını, şu andaki planlamanın bu olduğunu anlatarak, ''Şahsın kimlik bilgilerinin tespiti çalışmalarını şu anda sürdürüyoruz. Yaptığımız tespitlerde farklı kimliklere ulaştık. Son kimliğiyle ilgili net bilgiyi ayrıca yapacağımız değerlendirme sonrasında açıklayacağız. Kendisiyle kurulan temaslarda, terör örgütü mensubu olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır'' diye konuştu.

Hüseyin Avni Mutlu, eylemcinin üzerinde bomba bulunup bulunmadığına ilişkin soruya karşılık, ''Şu anda eylemcinin üzerinde bir düzenek mevcuttur. Kablolar, buton şeklinde birtakım tertibat vardır. Bomba uzmanlarımızın gemide yapacakları inceleme sonucunda bunun nasıl bir düzenek olduğu konusu netleşecektir. Şu aşamada net bir bilgi vermem mümkün değildir'' dedi.

''Çatışmaya mahal verilmedi''

Operasyon sırasında çatışma yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine de Mutlu, şunları söyledi:

''Operasyonu gerçekleştiren birimlerimiz, fevkalade dikkatli ve çok seri bir operasyon düzenlemek suretiyle hiçbir çatışmaya mahal vermeden netice almışlardır. Eylemci etkisiz hale getirilmiştir. Ortak bir operasyon düzenlenmiştir. Bütün güvenlikle ile ilgili birimlerimiz bu konuda görev almışlardır ve güvenlik birimlerimiz fevkalade uyumlu, başarılı ortak bir bilgi paylaşımı ve operasyon bütünlüğü gerçekleştirmiştir. Güvenlik birimimizden ihtiyaç duyulanlar operasyonda görev aldılar, herkesin kendine göre bir görevi oldu.''

Vali Mutlu, operasyondan önce eylemci tarafından yakıt ve iaşe ikmali talebinde bulunulduğunu hatırlatarak, bunlarla ilgili hazırlıkların yapıldığını, yola çıkartılan araçlar olduğunu, bunların da operasyonun bir parçası olarak planlandığını belirtti. Mutlu, bir soru üzerine, ''Bir terör örgütü mensubu, dolayısıyla yapmış olduğu görüşmelerde buna yönelik birtakım taleplerde bulundu'' dedi.

Eylemcinin 28-30 yaşlarında olduğunu dile getiren Mutlu, yaş konusunun kimlik belirlendikten sonra daha net anlaşılabileceğini söyledi. Mutlu, eylemi bir mi, birden fazla kişinin mi gerçekleştirdiğinin sorulması üzerine, ''Şu anda tek olduğunu söyleyebilirim'' dedi.

Eylemcinin yakıt ikmalini beklediğini anlatan Vali Mutlu, ''Tabii, bir yakıt ikmali yapılsaydı ne yapmayı arzu ediyordu, bu konuda bir şey söylememiz mümkün değil'' diye konuştu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, operasyonun yeri konusundaki soru üzerine, ''Özellikle İstanbul'un biraz daha açığında böyle bir operasyonun yapılmasının yararlı olacağını baştan itibaren değerlendirdik ve Silivri açıklarının bunun için uygun olduğuna karar verdik ve operasyonu buna göre planladık. Çok iyi organize edilmiş bir operasyondu'' dedi.

Editör: TE Bilişim