Kaçakçılığın kılıfı balıkçılık

Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Kiler, 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına neden olan akaryakıt kaçakçılığının denizyoluyla yapıldığını söyledi. Raporda Bulgaristan ve Romanya'dan gemilere yüklenen akaryakıtın uluslararası sularda küçük gemilere transfer edildiği ve bazı tekne sahiplerinin balıkçılık adı altında kaçakçılık yaptığı belirtildi.

Meclis komisyonuna göre gemi yoluyla yapılan kaçakçılık 2.5 milyar dolarlık vergi kaybı yaratıyor

Akaryakıt kaçırmanın 6 yolu

TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına neden olan akaryakıt kaçakçılığının bilinenin aksine Doğu ve Güneydoğu'dan değil, deniz yoluyla yapıldığını söyledi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın komisyona sunduğu rapora göre, akaryakıt kaçakçılığı için 6 yöntem kullanılıyor.

Bu yöntemlerin başında Bulgaristan ve Romanya'dan yerli ve yabancı gemilere yüklenen akaryakıtın uluslararası sularda küçük gemilere transfer edilmesi geliyor. Deniz araçları yakıtına ÖTV uygulanmaması nedeniyle bazı tekne sahipleri, balıkçılık adı altında akaryakıt Kaçakçılığı yapıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın komisyona sunduğu rapora Betsidney göre, deniz yoluyla kaçakçılık 6 yöntemle yapılıyor. Bu yöntemler şöyle:

  1. Bulgaristan ve Romanya'dan yerli veya yabancı gemilere yüklenen akaryakıt uluslararası sularda küçük tonajlı gemilere transfer edilmektedir. Bu gemiler, transfer edilen motorini balıkçı gemilerine, küçük deniz araçlarına ve kara tankerlerine vermektedirler.

  2. Deniz liman bayiliği almış olan şirketlerce, sahte belge düzenlenerek arttırılan akaryakıt, iç piyasaya satılmaktadır.

  3. Transit geçen ya da bekleme yapan gemilerden, acente motorları veya balıkçı-larca akaryakıt alınarak kullanılmakta veya piyasaya sürülmektedir. Bu tür kaçakçılık daha çok Prenses Adaları bölgesi ile Haliç, Haydarpaşa, Harem, Kadıköy ve Moda kıyılarında yapılmaktadır.

  4.  Yasal olarak ithal edilen akaryakıtın beyan edilenden daha fazlasının yurda sokulmasıdır. Örneğin bir şirket, Romanya veya Ukrayna'dan 750 ton akaryakıt ithal edildiğini beyan etmesine karşın gerçekte gemiye 1000 ton akaryakıt yüklemektedir. Fazlalık akaryakıtın seyir esnasında veya demir yerinde küçük teknelere transfer edilerek kara istasyonlarına sevk edildiği bilinmektedir.

  5. Transit gemilerden sintine atığı adı altında atık ile birlikte karışık yakıt alınmakta, bu karışım yetki verilmemiş sahil tesislerinde dinlendirme tanklarında ayrıştırılmakta ve elde edilen yakıt piyasaya satılmaktadır.

  6. Deniz vasıtaları yakıtı, özel  tüketim vergisinden (ÖTV) muaftır. Bazı tekne sahiplerinin aldıkları akaryakıtı bu haktan yararlanmayan kara kökenli tüketicilere satmak suretiyle kendilerine çıkar sağladıkları bilinmektedir.

(Kaynak: Cumhuriyet   Gazetesi, EMİNE KAPLAN, Yayın Tarihi:  21 Mart 2005 )

Editör: TE Bilişim