İzmit’te bir denizcilik firmasının Afrika ülkesi Cibuti’ye ‘rezervuar, fayans ve banyo malzemesi’ adı altında silah ve mühimmat ihraç ettiği tespit edildi.

Türkiye’de son dönemde Kaçak olarak ihraç edilen kurusıkı tabancaların yakalandığı operasyonlara bir yenisi eklendi. İzmir Gümrük Müdürlüğü, İzmit Derince Gümrüğü’nden gerçekleştirilen bir ihracat işleminde yasadışı yollardan silah kaçakçılığı yapıldığını ortaya çıkardı. Olay, Cibuti’nin konteynerleri ülkeye almaması üzerine yükün yeniden Türkiye’ye dönmesiyle aydınlandı. Gümrük görevlileri içinde silah ve silah malzemeleri bulunan konteynerlerin, banyo içi kaplama ve döşeme malzemesi adı altında fayans ve rezervuar olarak ihraç edilmeye çalışıldığını saptadı. İzmir Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili adli soruşturma başlattı.

KONTEYNERLERİN GEMİDEN İNDİRİLMESİNE İZİN VERMEDİ

İzmit’in Derince Limanı’ndaki Gümrük Müdürlüğü üzerinden Doğu Afrika’nın Kızıldeniz kıyısındaki ülkelerinden Cibuti’ye ihracat yapılması için resmi işlem başlatıldı. Bu çerçevede, A. Deniz Hizmetleri adlı firmaya ait hazırlanan ihracat beyannamelerinde “rezervuar, fayans ve banyo malzemesi” olarak kayıtlı görünen ihraç mallarının bulunduğu iki konteyner, Cibuti’ye gönderilmek üzere gemi ile yola çıkarıldı. Geminin Cibuti’ye ulaşmasının ardından Cibuti’deki yerel gümrük idaresi, ülkenin bu yönde bir talebinin olmadığının belirterek, konteynerlerin gemiden indirilmesine izin vermedi.

LİMANDAN LİMANA DOLAŞTI

Yapılan görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaması üzerine konteynerler önce Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Cidde Liması’na oradan da Sudan ve Mısır’a gönderildi. Ancak, geminin gittiği tüm limanlarda konteynerlerin indirilmesine izin verilmeyince konteynerler yeniden İzmit’e getirildi. Bu sırada ihracat işlemlerini gerçekleştiren firmanın talebi üzerine iki konteyner, İzmit yerine bu kez İzmir Kemalpaşa’daki bir depoya indirilerek yeniden ihracat işlemlerine başlandı. Bu sırada, daha önceki işlemlerden kuşkulanan İzmir Gümrük Müdürlüğü, ihracat hazırlıkları devam eden iki konteynerde savcılık talimatıyla inceleme yaptı. Mühürlerin sökülmesiyle birlikte yapılan ayrıntılı aramada, konteynerlerden birisinde 600 kap boş kovan, yaklaşık 25 bin tabanca, 55 kap kapsül ve 2 kap şarjör bulundu. Diğer konteynerdeki aramada ise yine gizlenmiş şekilde beyan dışı olarak 166 kutu içinde yaklaşık 5,8 ton ağırlığında mermi çekirdeği ve 1.7 ton ağırlığında silah namlu parçası ele geçirildi.

ÜRETİCİ VE İHRACATÇIYA SORUŞTURMA

Ele geçirilen silah ve mühimmat nedeniyle İzmir Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan adli soruşturma çerçevesinde yapılan kriminal sonucunda, yurtdışına kaçak silah gönderilmeye çalışıldığı anlaşıldı. Savcılık, ihracatı gerçekleştiren firmanın yanı sıra üretici firmayla ilgili soruşturma açtı. Soruşturmada, silah ve malzemeleri ürettiği belirlenen K. adlı firmanın müdürü H.E. ile ihracat işlemlerini yürüten A. adlı firmanın ortağı olduğu ve söz konusu fimanın diğer ortağı U.Z. ile birlikte yasadışı silah sevkiyatı yaptığı belirlendi.

Editör: TE Bilişim