Türkiye; Ege'de batan tekneden kurtulan 22 kaçağı teslim aldı.

Yunanistan karasularında alabora olan tekneden denize düşen 22 kaçağı kurtararak Kuşadası Limanı'na gelen “Noordam” adlı Bahama bandıralı yolcu gemisinin, kurtardığı kaçakları Türk makamlarına teslim etme isteğinin kabul edilmemesi üzerine başlayan bekleyiş, kaçakların ilçeye kabul edilmesiyle sona erdi. 2'si kadın 22 kaçak sınır dışı edilecek.

Alınan bilgiye göre, dün gece yapılan yazışmalarda, gemideki kaçak yolcuların Türk topraklarına kabul edilmesine izin vermeyen İçişleri Bakanlığı, bugün gönderdiği yeni bir talimatla kaçakların kabul edilmesini onayladı.

İçişleri Bakanlığının onayının ardından gemideki 22 kaçağı, Kuşadası Emniyet Müdürlüğü ekipleri teslim aldı. Gemiden güvenlik çemberi altında indirilen 2'si kadın 22 kaçak için sınır dışı edilme kararı alındı.

Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, kaçakların teslim alınmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, kaçakların kabulü konusunda yaşananların, doğal bir süreç olduğunu belirtti.

Her ne olursa olsun yasa dışı yollarla Türkiye'ye girmeye çalışanlara izin verilemeyeceğini ifade eden Barış, şunları kaydetti: “22 yabancı uyruklu kişi tespit edildi. Yapılan araştırmada, bu kişilerin, Sisam Adası açıklarında teknelerinin battığı ve gemi kaptanı tarafından kurtarıldığı, ayrıca Türkiye'den yasa dışı yollarla gittiği anlaşıldı. Gemi kaptanı haklı bir görevi yerine getirmiştir. Ne var ki, bizlerin araştırmasında da doğal bir süreç yaşanmıştır.”

TÜRKİYE'DEN YOLA ÇIKMIŞLAR

Alınan bilgiye göre, kaçakların, yapılan sorgulamalarında kazadan önce Türkiye'den hareket ettikleri belirlendi. İstanbul'dan bir otobüs firmasının aracılığında İzmir'in Gümüldür beldesine gelen kaçakların, buradan da Seferihisar'a geçerek önceki gece 02.00 sıralarında eski bir tekneyle denize açıldıkları öğrenildi.

“KRUVAZİYER TURİZMİ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİRDİ”

“Noordam” gemisinin Türkiye'de acenteliğini yürüten şirket yetkilileri, yaptığı açıklamada, iki gündür yaşanan krizin son bulmasının sevindirici olduğunu ifade ettiler.

Yaşananlar nedeniyle turizm açısından sıkıntılı saatler yaşadıklarını dile getiren acente yetkilileri, şunları söylediler: “Acenteliğini yaptığımız geminin çalıştığı ana firma çok büyük bir firma ve Kuşadası'na en az 30-35 seferi var. Sürecin yavaş işlemesi nedeniyle limandan ayrılamayan gemide, sıkıntılı saatler yaşandı. Yapılan ikili görüşmeler neticesinde bu tablonun ülkemiz ve Kuşadası açısından negatif bir görüntü çizmesini önledik. Ancak çok hassas bir sektör olan kruvaziyer turizminde ciddi yaralara yol açabilirdi.”

Kaçak yolcuları Türk emniyet güçlerine teslim eden “Noordam” adlı yolcu gemisi, bir günlük aksamanın ardından Malta'daki Valetta Limanı'na akşam saatlerinde hareket edecek.

Bu arada, yolcu gemisinin zorunlu da olsa limandaki kalış süresinin uzaması en çok Kuşadası esnafını sevindirdi. Alışveriş için bol bol vakit bulan “Noordam” yolcularının limanda kaldıkları süre içinde turlara katıldığı ve alışverişe çıktığı gözlendi.

Biri çocuk 23 kaçağı taşıyan tekne Kuşadası açıklarında Yunan karasularında alabora olmuş, 6 yaşlarındaki çocuk ölürken, 2'si kadın 22 kaçağı “Noordam” gemisinin mürettebatı kurtarmıştı. Kuşadası Limanı'na demir atan gemideki kaçakların inmesine yetkililer izin vermemişti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim