HAYALET GEMİ ALARMI!

İtalya açıklarında 970 yasadışı göçmenin olduğu geminin kontrol altına alınmasından sonra mürettebatsız 450 kaçak taşıyan başka bir mülteci gemisi daha yakalandı

İtalyan sahil güvenlik yetkilileri aynı hafta içinde ikinci kez mürettebatı tarafından terk edilen bir mülteci gemisini yakaladı. 450 Kaçak göçmeni taşıyan gemi içeriden gelen çağrı üzerine İtalyan yetkililerin kontrolüne geçti. İtalya açılarındaki gemiden yapılan yardım çağrısında, “Yardım edin. Burada kimse yok. Tehlikedeyiz” dendi.

Bunun üzerine İtalyan yetkililer harekete geçti. Helikopterle gemiye indirilen altı İtalyan görevli kontrolü ele aldı. İçerisinde mürettebat bulunmadığı için’hayalet gemi’ lakaplı geminin ismi ise Ezadeen olarak belirtildi. Sierra Leone bandıralı geminin çoğunlukla Suriye vatandaşlarını taşıdığı ve yola Türkiye’den çıktığı öne sürüldü.

Ezadeen şu anda İtalya kıyılarından 65 kilometre açıkta bulunuyor.

İkinci kez deneniyor

Geçtiğimiz günlerde de benzer bir şekilde 970 göçmen taşıyan Blue Sky M adlı geminin mürettebatsız şekilde yakalanması ‘Yeni bir yöntem mi doğuyor’ sorusunu akıllara getirdi.

BBC muhabiri Jonathan Josephs, kurtarma ekiplerinin bunun kaçak göçmenlerin Avrupa’ya götürülmesi için “yeni ve yaygın bir yönteme dönüşmesinden” dile getirdi.

Blue Sky M’de insan kaçakçısı olduklarına inanılan mürettabatın yakalanmamak için, gemiyi otomatik pilota aldıktan sonra kaçtığı iddia edilmişti. Gemi, Yunanistan kara sularını terk ettikten sonra İtalyan sahil güvenliği tarafından, İtalya’nın Gallipoli Limanı’na çekilmiş, çoğunluğunu Suriyeliler ve Kürtlerin oluşturduğu göçmenler geçici olarak çevredeki okullara yerleştirilmişti.

Blue Sky M adlı gemi de Ezadeen gibi Türkiye’den yola çıkmıştı.

AB yöntemle savaşacak

Avrupa Birliği de bu yeni yöntemle savaşılacağını açıkladı. ‘Hayalet gemilerin’ yeni bir taktik olduğunu söyleyen Avrupa Komisyonu’nun sözcüsü AFP’ye, “İnsan kaçakçılarının AB topraklarına girmek için yeni bir yöntem keşfettiği belli oluyor. Bunları engellemek için mücadelemiz devam edecek” dedi. Yunanistan’ın Korfu adasının kuzeybatısındaki bir gemiden gelen yardım çağrısı Yunan Donanması’nı harekete geçirmiş, Moldova bandıralı Blue Sky M’nin yardımına Navarino fırkateyni ve Sikorsky S-70 tipi bir helikopter yetişmişti.

İçinde 950 göçmenle yakalandıktan sonra İtalyan yetkililer tarafından el konulan Blue Sky M adlı gemi İtalya’nın Gallipoli Limanı’na çekilmişti.

Yunanistan’dan İtalya’ya doğru yol alırken Adriyatik Denizi’nde çıkan yangın nedeniyle yolcularını tahliye etmek zorunda kalan Norman Atlantic adlı gemiden halen duman çıkıyor. İçerisinde Türk yolcuların da bulunduğu gemi İtalya’da kıyıya çekildi. Dün gaz maskeleri giyen İtalyan itfaiyeciler ve savcılar gemiye girdi. 11 kişinin öldüğü gemiden daha fazla ceset çıkmasından endişe ediliyor.

Yanan feribottan en son kurtulanh TIR şoförü Zühtü Yılmaz, Tekirdağ’daki ailesine kavuştu. Yılmaz, “Alt taraftan yükselen alevler geminin demir aksamlarını ısıtmıştı ve nar gibi olmuştu. Yere basamıyorduk. Yere bastığımız da ayakkabıların altı tabanı eriyip orada kalıyordu. Kaçacak yer kalmamıştı. İmdadımıza rüzgâr ve kurtarma ekipleri yetişti” dedi.

Editör: TE Bilişim