Sabıkalı gemi Otapan'ın rotası yine Türkiye

Yüksek miktarda zehirli asbest maddesi içerdiği gerekçesiyle geçen yıl Türkiye'de parçalanmasına izin verilmeyerek Hollanda'ya gönderilen 'Otapan' isimli geminin, rotasını tekrar Türkiye'ye çevirdiği ortaya çıktı. 
 
Hollanda, zehir yüklü gemiyi Türkiye’ye yeniden göndermek için Çevre ve Orman Bakanlığı’na resmî başvurusunu yaptı.
 
Hollanda hükümetinin, zararsız olduğu gerekçesiyle gemiyi göndermek için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuru yaptığı öğrenildi. Başvuruda, gemideki kanserojen asbest maddesinin 850 kilograma indirildiği beyan ediliyor. Bakanlık, Hollanda'dan gelen resmî talebi değerlendirdiğini açıkladı. Hukukçular, Otapan'ın 'yasadışı ticaret' kapsamında olduğunu ifade ederek, gemiye izin verilmesinin, bakanlığın önceki tavrı ile çelişeceğini söylüyor. 2006 yılında ithalat belgelerinde 1 ton asbest olduğu belirtilen Otapan, Aliağa gemi söküm bölgesine getirilmek istenmişti. Zaman'ın konuyu 27 Temmuz 2006'da manşetinden gündeme getirmesi üzerine gemideki asbest miktarının en az 74 ton olduğu tespit edilmişti. Gemi, Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik krize yol açmıştı. Hollanda Çevre Bakanı Pieter van Geel, Ankara'ya gelerek Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile görüşmüş; ancak bir sonuç alamamıştı.
Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, Otapan'ın literatürde 'yasadışı trafik' kapsamında olduğu için geri gönderildiğini belirtti. Cangı; "Otapan'ı içindeki asbest miktarı azaldığı gerekçesi ile Türkiye'ye sokmak, bakanlığın önceki haklı tavrını etkisiz hale getirir. Otapan, hileli atık trafiğinin önüne geçilmesi için olumlu örnek olmaktan çıkar. Ülkelerin Basel Sözleşmesi uyarınca gelen bir gemiyi göndermesi ender rastlanan bir durumdur. Bakan Pepe, bu resti çekmiştir. Otapan bir sembol ve fırsat olarak görülmeli, mevzuat değiştirilmelidir." dedi. Cangı, asbestin tüm gemiye bulaşmış olduğuna dikkat çekerek, "Bunun 1 tonun altında olduğunu söylemek için geminin bu rakamın altında olması gerekir." diye konuştu. Tehlikeli gemi sökümüne karşı eylemleri ile tanınan Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü Başkanı Zafer Murat Çetintaş ise, "Aliağa gemi söküm bölgesinde sökümlerin denizle bağlantısı olmayan havuz sistemi ile yapılmadan sorun çözülemez. Yetkililer, hurdacıları himaye etmeyi bırakıp, hemen gerekli yatırımların yapılmasını sağlamalı." dedi.

Hollanda ile Türkiye arasında kriz çıkarmıştı

Türkiye, geçen yaz, başka kabul eden ülke çıkmadığı için Türkiye'ye gönderilmek istenen Otapan adlı gemiyi tartışmıştı. Aliağa'daki gemi söküm bölgesine sökülmek için getirilmek istenen gemi Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik krize yol açmıştı. Aradan geçen süre içinde Otapan ile ilgili çalışmalar ısrarla sürdürüldü. Gemideki asbestin bu ülkede yaklaşık 2,5 milyon dolar harcanarak söküldüğü öğrenildi. Konunun muhatabı şirket yetkilileri, defalarca bu ülkeye giderek geminin Türkiye'ye gönderilmesi için temaslarda bulundu. Bu arada, Aliağa gemi söküm bölgesinde 2007'de gemilerden sökülen atıkların denize izinsiz döküldüğü tespit edildi. İlgililere 300 bin YTL para cezası kesildi. 

Kaynak: ZAMAN Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim