"Kabotaj'a Geçiş Türk Mucizesidir"

İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt, 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle Beşiktaş Barbaros Anıtında düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Ender Kurt; "Bugün 81. Yıldönümünü kutladığımız. Denizcilik ve kabotaj bayramı ile anlamlandırdığımız. Kabotaj hakkı: ülkemizin hükümranlık alanı içindeki karasularında, denizlerinde, nehirlerinde ve göllerinde bütün denizcilik faaliyetlerinin kendi vatandaşlarımız tarafından yürütülmesinin ifadesidir" diyerek başladığı konuşmasına devamla, "Bu ifadenin altında, büyük Türk kahramanlığı ve büyük Türk kültürü vardır. Sevr’den-Lozana geçiş bir Türk mucizesi olduğu gibi kapitülasyonlardan- kabotaja geçiş de bir Türk mucizesidir." dedi.

Kabotaj uygulaması yapan, denizcilikte ileri bir çok ülke bulunmakta olduğuna değinen İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt,  Avrupa’da, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan kabotaj hakkını kullanan ülkeler örneği olarak gösterilebileceğini kaydetti.

Kurt, şöyle devam etti:

"Bayram coşkusu ile kutladığımız kabotaj hakkımızın temeli İzmir’de atılmıştır. İzmir’de Lozan anlaşmasında öncesinde toplanan 1. Türkiye iktisat Kongresi "ticareti bahriye meselelerini" tartışmış ve bu çalışmadan Türkiye’nin kabotaj hakkını tamamen kullanması karar altına alınmıştır, bu karar Lozan anlaşmasının 28. Maddesine yansımış. 28. Maddedeki düzenleme ile kapitülasyonlar kaldırılarak kabotaj  hakkımızın kullanılmasına temel oluşturmuştur. 815 sayılı kabotaj kanunu 29 nisan 1926 tarihinde TBMM’de kabul edilerek kabotaj hakkımız tescillenmiştir."

"Bugünkü noktaya Kabotaj sayesinde geldik"

Denizciliğimizin bugün geldiği gelişmiş nokta kabotaj hakkının kullanılması sayesinde olduğunu kaydeden Ender Kurt, Denizcilik Müsteşarlığınca yapılan çalışmalar neticesinde, denizciliğin bugün geldiği gelişmiş noktayı ve özellikle İstanbul’un bu gelişmişlikteki yerini anlattı.

Kurt, şunları söyledi:

"Limancılık hizmeti anlayışında ve ücretlerinde yapılan akılcı düzenlemeler ve uluslararası gemi liman güvenlik kodu uygulamalarında gösterilen gayret ve çabalar sonucunda, deniz turizmi ile ülkemizi ziyaret eden kruvaziyer gemi sayısı 2006 yılında 1317, bu gemiler ile ülkemizi ziyaret eden turist sayısı bir milyon on altı bini bulmuştur. Bu büyüklük 2002 yılına göre gemi sayısında %60, yolcu sayısında %203 artış olduğunun göstergesidir. Ülkemize gelen bu gemilerin 306 adedi de 2006 yılında İstanbul’u ziyaret etmiştir. Bu rakam 2007 yılında 348 olarak tespit edilmiştir."

İstanbul kruvaziyer turizminde marka oldu

Artık kruvaziyer gemi işleticileri ve acentalarının İstanbul’u gezi programlarına aldıklarını belirten Liman Başkanı Ender Kurt, Dünyanın en büyük kruvaziyer gemileri İstanbul’u ziyaret etmeye başladıklarını, İstanbul'un deniz turizmi açısından bir marka olduğunu belirtti.

İstanbul Liman başkanlığı snırları içerisinde gerçekleşen gemi inşaatı faaliyetlerine de değinen Ender Kurt, şunları söyledi:

"Türkiye yeni gemi inşaatı bakımından dünyada 8. Sıraya yükselmiştir. 2006 yılında tüm dünyada gemi inşa sanayisi dwt bazında yüzde 89 büyürken ülkemizin büyüme oranı yüzde 360 olarak gerçekleşmiştir. 2003 yılında ülkemize sipariş edilen yeni inşa kapasitesi 397 dwt.iken 2006 ibari ile 5 kat artarak 1.800.000 dwt.çıkmıştır. 61 adet yeni tersanemizin faaliyete geçme çalışmaları devam etmektedir. Bu tersanelerde faaliyete girdiğinde 9.200.000 dwt.üretim kapasitemiz ile dünyantn 4. Büyük gemi inşa ülkesi olacağız. İhraç amaçlı inşa edilen gemi sayısı inşa edilen türk bayraklı gemi sayısını aşmıştır. Yani dünyaya gemi yapıp satıyoruz. Bu gemilerin çoğu da İstanbul tersanelerinde yapılmıştır. Dolayısı ile İstanbul gemi inşası bakımından da bir dünya markası olmuştur."

"Denizcilik Eğitiminde Beyaz Listedeyiz"

Denizcilik eğitimi ve gemi adamları yeterlilikleri bakımından Uluslar arası Denizcilik Örgütüne verilen ikinci ülkemiz raporunun uluslar arası denizcilik örgütü tarafından kabul gördüğünü ve Türkiy'nin beyaz listedeki yerini koruyarak Türk gemi zabitlerinin dünya çapında olduğunu bir kez daha ispat ettiğini söyleyen İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt, denizcilik eğitimi veren kurumların çoğunun İstanbul’da olduğuna değindi ve "İstanbul denizcilik eğitiminde de bir markadır" dedi.

Kara Listeden Gri Listeye Geçildi

Yabancı limanlara giden Türk bayraklı gemilere uygulanan liman devleti denetimlerinde mkara listede olduğumuzu, ancak gemilerimize yönelik bayrak devleti uygulamalarımız sonucunda "Paris liman devleti mutabakatı sekretaryasının 6 haziran 2007 tarihli raporunda Türk Bayraklı gemilerin kara listeden çıkarılarak gri listeye geçtiğini belirten Kurt, "Hedefimiz beyaz listedir." dedi.

Ender Kurt, "İstanbul her zaman olduğu gibi Türk denizciliğinin öncülüğünü yapan bir kent olmuştur. İstanbul denizci bir kenttir." dedi.

ÖTV'siz Yakıt desteğini İstanbul iyi kullandı

ÖTV'siz yakıt uygulamasına da değinen İstanbul Liman Başkanı Ender Kurt, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Kabotaj hakkına en büyük destek, özel tüketim vergisi sıfırlanmış yakıt uygulaması ile verilmiştir. 2006 yılında kabotaj hattında yük ve yolcu taşıyan ticari gemilere, balıkçılara, ticari yatlara verilen destek 263 milyon ytl sidir. Bunun 92 milyon yeni Türk lirası kamu denizcilerine verilmiştir. Sonuçlarına gelince, toplu taşımacılıkta %42 'ye varan indirimler sağlanmış, İstanbul-Bandırma hattında ro-ro taşımacılığı 8 kat gelişmiş, İstanbul’un ana arterlerindeki ağır vasıta trafiği önemli ölçüde denize kaydırılmış, İstanbul’da yolcu taşımacılığında %145, araç taşımacılığında %150 artış gözlenmiştir. Yani denizciliğin öncüsü olan İstanbul, kabotaj hakkına verilen desteği iyi kullanarak bir kez daha denizci olduğunu göstermiştir. Ulu önder Atatürk’ün denizciliği türkün milli ülküsü olarak düşünmek ve onu az bir zamanda başarmalıyız direktifi doğrultusunda hedefimiz denizci millet denizci ülke olmaktır."

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim