Kıbrıs Rum yönetimin tek taraflı parselleyerek sondaja başladığı Doğu Akdeniz’deki Afrodit adlı bölgede sürpriz bir şekilde ortaya çıkarak Rumları paniğe sokan Piri Reis sismik araştırma gemisi dün Amerikan Noble Enerji’nin sondaj platformuna 46 kilometre kadar yaklaştı.

Rum ve Yunan Savunma Bakanlığı, Piri Reis’in Türk savaş gemilerinin koruması altında Rumların parsellediği Afrodit bölgesinde hareket ettiğini ve sondaj platformuna yaklaşık 46 kilometre (25 deniz mili) yaklaştığını duyurdu. “Giresun” ile “Bartın” Türk savaş gemilerinin yakın bir bölgeden izledikleri haberleri ise Atina ve Rum Kesim’nde yeni endişe yarattı. KKTC Bakanlar Kurulu’nun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPOA) adanın tüm çevresinde verdiği petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma ruhsatlarının sınırları da ortaya çıktı.

İlk hedef G bölgesi

A’dan başlayarak G harfine kadar Ada’nın çevresini 7 büyük parçaya ayıran KKTC, Rumların parsellediği bölgeler de dahil, TPOA’yı tam yetkili kıldı. KKTC’nin hazırladığı Münhasır Ekonomik Alan belgesinde 7 bölge 59 koordinat ile belirleniyor. Bu bölgelerin çoğunluğu Rumların tek yanlı 13 parsele ayırdığı Ada’nın İsrail ve Mısır arasındaki deniz bölgesini de içeriyor.

Cumartesi günü İzmir’den yola çıkan Piri Reis’in ilk hedefi Rumların Amerikan Noble Energy’ye kiraladığı Afrodit bölgesi oldu. Ada’nın 175 kilometre güney batısında yer alan 12 numaralı Afrodit parseli ile üst üste gelen KKTC’nin G bölgesine giren Piri Reis, bölgenin deniz basanındaki sismik haritasını çıkartıyor. Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, “Bu gemi 40 yıllık ve gerekli teçhizatı da yok” dedi.

24 saat çalışıyoruz

PETROL sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz’e giden Koca Piri Reis Gemisi, planlandığı gibi sismik verileri toplamaya başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki Koca Piri Reis Gemisi’nin kaptanı Umut Yenice, şu bilgileri verdi: “Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adasının yaklaşık 50 mil açığındaki bölgeye önceki gün ulaştık. Dünden (önceki günden) bu yana yaklaşık 150 kilometrelik alanda sismik çalışmayı tamamladık. Çalışmalar 24 saat aralıksız sürdürülüyor.” 

Editör: TE Bilişim