Jules Verne’le Çanakkale altında ‘yarım’ fersah*

Türkiye 2014’te Çanakkale Boğazı’nın altından Asya ile Avrupa’yı bağlayacak ilk yüksek gerilim denizaltı kablosuna kavuşacak. Bu zor operasyonu kablo devi Prysmian’ın özel gemisi ‘Giulio Verne’, yani Jules Verne yapacak...*

Yaklaşık 5 kilometre
 
Hans Hoegstedt, Türkiye’deki nadir İsveçli yöneticilerden. 1.5 yıldır dünyanın en büyük kablo üreticisi olan Prysmian Group’un Türkiye CEO’su. Prysmian’ın 50 ülkedeki 98 fabrikası arasında en büyüklerinden birisi Mudanya’da.

Hans Hoegstedt, Kabataş’ta İstanbul Boğazı’na bakan ofisinde, bir başka boğazla ilgili büyük projelerini heyecanla anlatıyor. Türk Prysmian Kablo, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nın altından bağlayacak olan kablonun üretimi ve döşenmesi için 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı. Proje seneye başlayacak ve Haziran 2014’te tamamlandığında, Türkiye’nin ilk yüksek gerilim denizaltı kablosu olacak.

Hoegstedt, “Bugüne kadarki en karmaşık işlerden birisi olacak. Bir tarafta kaliteli ve çevre dostu özel bir kablo üretiyorsunuz. Deniz dibine korunaklı şekilde yerleştirmeyi planlıyorsunuz. En zor kısım ise döşenmesi. Bu işi özel gemimiz yapacak. Gemi akıntıya rağmen kabloyu düz bir hatta santimetre mükemmelliğinde döşemek zorunda” diyor.

Dipte ‘batık’ gözükmüyor

Bu özel geminin adı Giulio Verne. Yani “Denizler Altında 20.000 Fersah” adlı ölümsüz eserin yazarı Jules Verne’in İtalyanca söylenişi. 1 fersah yaklaşık 5 kilometre. Bu durumda Çanakkale Boğazı 2 kilometrelik genişliği ile ‘Giulio Verne’e denizler altında yaklaşık yarım fersahlık bir zorluk sunacak. Hans Hoegstedt, şunları anlatıyor:

“Kablo Finlandiya’da imal edilecek. Denizin dibi ya kazılacak ya da kablonun üzeri örtülecek. Dalgıçlar süreci izleyecek. Toplamda 28 kilometrelik bir enerji hattı olacak. Bu iş Türkiye’de ilk ancak bence son olmayacak. Mesela İstanbul Boğazı’nda yapmak daha kolay. 8 yıldır bu iş için çalışıyoruz.

Çanakkale’nin dibini odamın içi gibi biliyorum. Derinlik ortalama 80 metre. Türkiye’nin her yeri tarih dolu. Ancak bizim hattımızda batık benzeri, kablo işini engelleyecek bir durum gözükmüyor.”

Asansörden arabaya kadar...

380 kV’lik kablonun çevre dostu olacağını anlatan Hoegstedt, “Eskiden bu tip kablolar yağla doldurulurdu. Yeni kablo böyle olmayacak. 2013 sonunda işin karadaki kısımlarına başlanacak. Haziran 2014’te herşeyin bitmesi bekleniyor. Gemi kısmı 1 ay sürecek. Burada bir anlamda Avrupa ile Asya’yı birleştiriyoruz. Daha önce Avrupa ve Afrika’yı Cebelitarık’ta bir denizaltı kabloyla birleştirdik. Bu yüzden bizim için çok anlamlı bir proje” diyor.

Prysmian Mudanya’da yüksek gerilimden fiber optiğe, asansörden otomotive her tür kabloyu üretiyor. Hoegstedt, Türkiye’de çok sofistike kablolar ürettiklerini anlatıyor ve ekliyor: “Türkiye’de satın almaları göz ardı etmiyoruz. Yüksek kaliteli ve katma değerli firmaları almak gündem dışı değil.”

Türk Prysmian Kablo 2011 yılını 687 milyon TL’lik net satışla kapattı.

Editör: TE Bilişim