Yasağa Rağmen Japonya'dan Balina Avına Devam

Japonya, Birleşmiş Milletler Adalet Divanı'nda "araştırma" amaçlı balina avcılığı davasını kaybetmesine rağmen Pasifik Okyanusu'nda balina avcılığı programına devam kararı verdiği ileri sürüldü.

Japonya'nın mahkeme kararına rağmen balina avcılığına devam ettiği ileri sürüldü. Eğer bu doğrulanırsa BM Adalet Divanı'nın mart ayında aldığı kararını memnuniyetle karşılayan çevrecilerin büyük tepkisini çekeceğe benziyor. Avustralya tarafından açılan davada Japonya bilimsel amaçlı avlanma yaptığını iddia etmişti. Mahkeme ise bilimsel değil ticari olduğuna karar vermişti. Japonya'nın memeliler üzerinde ölümcül araştırma yapılmasına izin veren 1986 memorandumunun boşluğundan yararlanıyor ama balinaların etlerinin sofralara gittiğini de kabul etti.

Balinaların avlanmasına karşı çıkan eylemciler Tokyo'yu karara saygı göstermesi konusunda uyardı ve sadece metindeki değil, Antartika, kuzeybatı Pasifik ve diğer kıyı programlarını durdurmasını istedi. Ama Adalet Divanı'nın kararından sonra NHK ve Kyodo Haber Ajansı'nın verdiği habere göre bir hükümet üyesi Pasifik avlanmasının kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Değerlendirmede Pasifik misyonunun yakalamayı düşürdüğü ve balinaların yakalanmasıyla ilgili araştırmaya odaklanması gerektiği vurgulandı. Balıkçılık Kurumu'nun bir sözcüsü konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Haber Tokyo'nun bir sonraki Pasifik avının başlamasını 22 Nisan'dan 26 Nisan'a ertlemesinden bir gün sonra geldi. Ertelemenin nedeni olarak ise ABD Başkanı Barack Obama'nın ülkeyi ziyaret etmesi olarak ileri sürüldü. ABD Uluslararası Balina Komisyonu'nda avlanmaya karşı sesini yükselten ülkelerden önde gideni ama küresel ittifakta Tokyo'nun en önemli müttefiklerinden biri.

Balıkçılık Kurumu yetkilisi filonun Obama'nın ülkeden ayılmasından bir gün sonra, 26 Nisan'da denize açılacağını doğruladı.

Editör: TE Bilişim