Japonya’da Ertuğrul Rüzgarı Esiyor

Japonya'nın Kushimoto kenti açıklarında 1890 yılında batan Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan denizcilerin anısını yaşatmak adına hayata geçirilen Ertuğrul Projesi kapsamında, Mersin Deniz Ticaret Odası sponsorluğunda Mersin’in kardeş kenti Kushimato’da yeniden başlayacak olan sualtı kazıları, 19 Ocak 2015 Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısı ile Japon basınına duyuruldu.

Kushimoto kentinde bulunan Ertuğrul Araştırma Merkezi'nde Kushimoto Belediye Başkanı Katsumara Tashima ve Ertuğrul Firkateyni Araştırma Ekibi Başkanı Tufan Turanlı’nın katılımıyla düzenlenen basın toplantısı, Japonya'nın ve dünyanın en yüksek tirajlı iki gazetesi Yomiuri ve Asahi de dahil olmak üzere ülkenin en büyük gazeteleri ve televizyon kuruluşları tarafından izlendi.

Basın toplantısında Ertuğrul Firkateyni kazılarının tekrar başlayacağı tüm Japonya'ya duyuruldu. Japonya milli televizyonu NHK, çalışmaların başlayacağını güney Japonya'da 18:00 haber kuşağında ilk haber olarak verdi.

Kushimoto Belediye basın yetkilileri basın toplantısında paylaşılan bilgilerin tüm güney Japonya'da (Osaka ve Wakayama Bölgesi), kısmen de kuzey Tokyo'da halka ulaştığını belirtiyor. Sualtı kazıları ve proje tanıtımı için Japonya’da bulunan Proje Başkanı Tufan Turanlı ise, Kushimoto'da havanın aşırı rüzgarlı oluşu nedeniyle dalışların 25 Ocak'ta başlayacağı ve dalış ekibinin çalışma alanını ziyaret ederek sualtına demirleme sistemlerini yerleştirdiği bilgisini verdi. Ertuğrul Araştırma Merkezi ise Türk, Japon ve İspanyol araştırmacılarla konservasyon hazırlıklarını başlattı.

Diğer taraftan, Proje Başkanı Tufan Turanlı 19 Ocak 2015 tarihinden itibaren Japonya'nın 12 milyon tirajlı Asahi gazetesi, ve 2.7 milyon tirajlı Sankei gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladı.

Editör: TE Bilişim