Brezilya açıklarında yüzen bir mink balinası, yolunu kaybedince 1700 kilometre kat ederek Amazon Nehri’ne girdi. Belterra köyünde yaşayan Brezilyalılar, ilk kez bir balina gördüler.

JAPONYA’da kambur balina avına karşı 40 yıldan uzun bir süredir uygulanan avlanma sınırlamasının ardından ilk kez bir filo, 50 kambur balina avlamak üzere yola çıktı. Japonya Balıkçılık Kurumu, Nisşin Maru adlı 8 tonluk geminin öncülük edeceği büyük çaplı bilimsel balina avında, aynı zamanda 935 Minke balinası ve 50 Fin balinasının avlanacağı açıklandı.

Kambur balinaların nesillerinin tükenmek üzere olması nedeniyle 1963’te uygulamaya konulan yasağı, resmi kurumlardan izin alarak aşan ve güneydeki Şimonoseki limanından Pasifik’e demir alan filo, hayvanseverlerin büyük tepkisini çekiyor.

Çevre örgütleri, bu izinli avlanmanın tamamen ticari amaçlı olduğunu, balina türleriyle ilgili verilere daha zararsız yöntemlerle de ulaşılabileceğini savunuyor. Greenpeace örgütü sözcüsü Junichi Sato, kambur balinaların kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini, bu balina türünün son derece hassas ve birbirine bağlı canlılar olduğunu kaydetti. Sato, birkaç balinanın öldürülmesinin bile bütün sürü için tehlikeli olacağını vurguladı.

Kaynak: Haberler.com

Editör: TE Bilişim