Japonya Somali İçin Yasa Çıkarıyor

Hükümet Somali açıklarında korsan karşıtı operasyona destek verebilmek için yasayı değiştirmeye hazır. Japon hükümeti Mart itibariyle parlamentoya sunacakları  tasarı üzerinde çalışıyor. Eğer tasarı parlamentoda  kabul edilirse,  Japonya silahlı kuvvetleri Somali kıyılarında ve Aden Körfezinde korsanlık karşıtı operasyona katılabilecek.

Hükümet, yasayı değiştirmek için parlamentoya tasarı gönderip göndermeme  konusunda birkaç aydır kararsızdı.  2. Dünya Savaşından sonra hazırlanan Anayasaya göre, Japonya ordusu sadece savunma yetkisine sahip. Bu yüzden Silahlı kuvvetlerinin operasyona katılmaları  için yasa değişikliği gerekli.

Çıkarılması görüşülen bu yasa  Japonya Sahil Güvenliğine Kuzey Afrika’da yapılacak korsan karşıtı operasyona destek gönderme izni verecek.Hükümet bu taslakla ilgili detayları koalisyon ortağı Liberal Demokrat parti New Komeito ile tamamlayacak. Yerel medyanın hazırladığı habere göre, New Komeito, yasa taslağını düzenleyip, Japon parlamentosuna sunmak için hazır.

Tasarıya yeşil ışık yakıldığını varsayarsak,  sahil güvenlik güçlerinin  korsan karşıtı operasyonlara katılması kendileri için çok büyük önem taşımasına  rağmen deniz kuvvetlerinin Aden Körfezine gönderilmesi korsanların göstereceği tepkiye bağlı.

Somali açıklarında görev yapan çok uluslu deniz kuvvetlerine katkıda bulunmak için Japonya'nın yaptığı girişimler  sekteye uğramıştı;  bunun nedeni  Çin'in bileğini büktüğü bir zamanda patlak vermiş olan daha büyük bir siyasi ve ekonomik kriz.

Japonyan’nın bu girişiminin,  Çin’in Asya’da ekonomik ve silahlı gücünün hızla artması ve son olarak ta savaş gemilerini Somali’ye göndermesiyle zor durumda kalmasına tepki olarak yorumlandı. Amerikanın Japonya büyükelçisi  Thomas Schieffer dünkü röportajında, ‘Japonya Başbakanı  Junichiro Koizumi, sanırım uluslararası meselelerde Japonya’nın daha yüksek sesle konuşmasını istiyor.  Halkın desteğini arkasına almış durumda ve halkın artık bu şekilde istemediğini bana hissettirecek hiçbir olguya rastlamadım’ dedi  ve ekledi ‘ Sanırım şu anda Japonya da hissedilen endişenin çoğu, Japonya’nın Asya’daki ikinci güç olmaktan çıkmaktan kaynaklanıyor..herhangi bir şekilde  3. sıraya kaymaları durumunda  anlaşılan o ki  bunu kabul etmek  onlar için zor olacak.

Mr. Schieffer’ın bu yorumları , Çin’in Aden körfezinde görev yapan deniz gücünün ilk görevini yerine getirmesinden sonra olması dikkat çekti.

Çin ulaştırma bakanı, bu hafta Çin’e ait yaklaşık 20 ve Hong Kong’a kayıtlı 6 geminin, eskortluk için bu hafta içinde başvurduğunu söyledi.  

Çin Firkateynleri Wuhan ve Haikou;  Çin, Honk Kong, Taiwan ve Makau gemilerini korumak için görevlendirildiler.

 

Kaynak: Lloyd List

Editör: TE Bilişim