Japonlar Demre'de Kalkan Balığı Üretiyor

Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Beymelek beldesindeki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü, Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa kalkan balığı üretiyor.

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, 1997-2006 yılları arasında JICA ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında Trabzon'da yassı balık üretim projesi yürütüldüğünü hatırlatarak, burada başlanan kalkan balığı yavrusu üretiminde başarı sağlandığını kaydetti.

Bunun üzerine Beymelek Dalyanı'na akan 7 derece sıcaklıktaki kükürtlü suda aynı balığın üretilebileceğine karar verildiğine değinen Emre, Trabzon'dan getirilen 3 bin 500 yavru kalkan balığının, enstitüdeki havuzlarda bakımına başlandığını belirtti. Emre, 150 gram ağırlığında Trabzon'dan getirilen yavru kalkanların 1.5 yılda bir kiloya ulaşmasının hedeflendiğini anlattı.

Dr. Emre, 3.5 yıl sürecek projede, Japon uzmanlar Goro Nezaki ve Noboru Takeno'nun Türk uzmanlarla birlikte çalışacaklarına değinerek, projenin yürütülmesi için enstitüde bir laboratuvar kurulduğunu ifade etti.

3.5 yıl boyunca yapılacak deneme üretiminin her safhasının, özel sektörle de paylaşılacağını dile getiren Emre, Türk uzmanların da Japonya'ya gönderilerek eğitileceğini söyledi. Üretimin tüm aşamalarında elde edilen bilgilerin, proje tamamlandıktan sonra kitap halinde yayınlanacağına dikkati çeken Dr. Yılmaz Emre, “Enstitü olarak Japonların bilimsel katkısıyla ortak bir proje yürütüyoruz. Proje giderlerinin büyük bölümü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, bir bölümü de Japon JICA tarafından karşılanacak” dedi. (AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim