Bu da Lazuşi! 
 
Japonların ünlü çiğ balık yemeği "suşi" karalahana ve levrekle Türk damak zevkine göre "lazuşi" oldu.

Bir balıkçı, Japonların ünlü çiğ balık yemeği "suşi"yi, karalahana ve levrekle Türk damak zevkine göre "lazuşi"yi yarattı.

"Lazuşi"yi, Türkler'in damak zevkine sunan Haramidere'deki balıkçının sahibi Adnan Bulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık satışının yanı sıra pişmiş ve yarı pişmiş balık ürünlerini de satma kararı aldıklarını belirtti.

Gelişmiş ülkelerin ürünlerini marka haline getirerek insanların tüketimine sunduğunu ifade eden Bulak, "Japonların suşi diye çiğ yenilen popüler bir balık yemeği markası var. Suşi tüketimi Türkiye'de de gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Ancak, halkımızın bir bölümü içinde çiğ balık olduğu için bunu yemekten kaçınıyordu. Bizim de aklımıza 'Bunu Türk usulüne niye uyarlamayalım?' fikri geldi. Böylece 'Türk suşisi yapalım' diye yola çıktık" diye konuştu.

Kendisinin aslen Sinoplu olduğunu ve balıkçı bir kökenden geldiğini belirten Bulak, 4 yıldır ise endüstriyel balıkçılık yaptığını anlattı.

Adnan Bulak, şunları kaydetti:
"Türk usulü suşi için yola çıktık. Pirinç, levrek ya da çupra balığını haşlayarak kullandık. Yine bizim damak tadımıza uygun özel garnitürlerle bunu destekledik. Suşinin dışında kullanılan yosunun yerine ise Karadeniz'in ünlü karalahana veya pazısını haşlayarak, balığı ona sardık. Böylece bizim damak tadımıza uygun bir ürün yaratmaya çalıştık.
Dışında karalahana veya pazı kullanıldığı için de adını 'lazuşi' koyduk.

Karadeniz usulü suşi anlamına... Lazuşinin içeriğinde haşlanmış levrek veya çupra balığı, haşlanmış pirinç, kırmızı közlenmiş biber, kornişon turşu, hardal ve üzerinde de acı-tatlı sos kullanıyoruz."

-SOĞUK MEZE-


Lazuşinin, soğuk meze olarak tüketilebildiğini belirten Bulak, "Ürün piyasaya yeni sürülmesine karşın balık meraklılarından büyük beğeni ve ilgi gördü. Şu anda insanlar lazuşiyi tanıma aşamasında. Lazuşi, günlük ihtiyaca göre üretilip satışa sunuluyor. Taze olarak tüketilmesi gereken bir ürün olduğu için sipariş üzerine yapılıyor ama bizim balık marketimizde sürekli olarak bulunuyor" dedi.

Sipariş üzerine balık lokantalarına da lazuşi yapıp sattıklarını, ürünün kilosunun 29 YTL olduğunu anlatan Bulak, lazuşinin tescilini de yaptırdıklarını kaydetti.
 
vatan

Editör: TE Bilişim