KASTAMONU ENTEGRE’DEN JAPONLARA DEV GEMİ SİPARİŞİ

Dünyanın en önemli tersanelerinden Japon Oshima Tersanesi, Kastamonu Entegre için gemi inşa edecek. 2018’in ortalarında teslim edilecek gemi, üretimde kullandığı hammaddeyi okyanus aşırı ülkelerden sağlayan Kastamonu Entegre’nin nakliye ve üretim maliyetlerinde önemli tasarruf sağlayacak.

Türkiye’nin ağaç bazlı panel (MDF, Yongalevha) sektörünün global oyuncusu Kastamonu Entegre, hammadde tedariğinde kullanacağı yeni geminin inşası için Japon Sumitomo Corporation aracılığıyla dünyanın en önemli tersanelerinden Japon Oshima Tersanesi ile anlaştı. Yeni gemi için yapılan protokol, Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avni Kiğılı ve Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız ile Oshima Tersanesi yetkililerinin katılımıyla imzalandı.

Protokolle birlikte Japon Oshima Tersanesi, ilk defa bir Türk armatör ile yeni gemi inşa anlaşması imzalamış oldu. Yapılan anlaşmaya göre 46 bin ton ağaç yongası taşıma kapasitesine sahip gemi, 52.800 DWT’lik ve 210 metre boyunda olacak. MV MAPLE adını taşıyacak gemi 2018 yılı ortalarında teslim edilecek. Kastamonu Entegre halen üretimde kullandığı ana hammaddelerden olan odun yongasını (woodchip) okyanus aşırı ülkelerden (ABD, Kanada, Brezilya, Venezuela) tedarik ediyor. Tedarik kaynaklarının çok uzak ve gemi navlunlarının yüksek olduğu dönemlerde odun yongası taşıma bedelleri hammadde değerinin üzerine çıkabiliyor.

Odun yongası taşımalarında kullanılan gemiler, üzerinde tahliye sistemleri (vinç, konveyör) olan ve hacim olarak kendi boyutundaki dökme gemilerden daha büyük hacimsel kapasiteye sahip özel amaçlı Woodchip Carrier olarak tanımlanan gemi sınıfında bulunuyor ve bu gemiler dünyada çok az sayıda Japon armatörün (NYK, MOL) tekelinde bulunuyor.

Bu durumun hem hammadde tedariğinde hem de taşıma bedellerinde çeşitli zorluklara neden olması sebebiyle yeni gemi, Kastamonu Entegre’nin hammadde tedariğini güvenceye alması açısından da büyük önem taşıyor.

Kastamonu Entegre Hakkında

1937 yılında temelleri atılan Hayat Holding çatısı altında 1969 yılında kurulan Kastamonu Entegre, ilk tesisi olan Yonga Levha Fabrikası ile 1971 yılında Kastamonu’da üretime başladı. 2014 yılı itibariyle yıllık 2 milyon m3 MDF, 2.55 milyon m3 yonga levha, 60 milyon m2 laminat parke, 19.5 milyon adet kapı paneli ile toplamda 4.55 milyon m3 ahşap levha üretim kapasitesine sahiptir. 2014 yılında 440 milyon doları yurtdışı faaliyetlerinden kaynaklı olmak üzere 1.2 milyar dolar konsolide ciro gerçekleştiren Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi, Türkiye’de sektör liderliğinin yanı sıra Avrupa’da 4’üncü sırada, dünyada ise 8’inci sırada yer almaktadır. Kastamonu Entegre’nin yurt içinde Gebze, Kastamonu, Balıkesir, Samsun, Tarsus ve Adana’da, yurt dışında ise; Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Bosna Hersek’te olmak üzere toplam 10 farklı lokasyonda 13 ayrı üretim tesisi bulunmaktadır. Toplam 77 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kastamonu Entegre, 5 bin 300 kişiye istihdam sağlamaktadır. Kastamonu Entegre, ISO 9001 Kalite, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 50001 Enerji Yönetimi, FSC (Sürdürülebilir Orman Yönetimi) kalite sistemleri ile Medepan markalı MDF ürünleri için TSE E0 Belgesi ve dünyanın önemli sertifikalandırma kuruluşlarından WKI tarafından verilen CARB Phase2 (California Air Resources Board) Belgesi ile Turquality Belgesi’ne sahiptir. Kastamonu Entegre, TSE ve Avrupa Normları’na (EN) uygun üretim yapmaktadır

Editör: TE Bilişim