Türkiye'nin ilk antik tuzlasını, Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan'ın dikkati ortaya çıkardı. Antik kent Kaunos'ta kazı yapan Prof. Dr. Cengiz Işık, "37 yıldır bu tuzlayı arıyorduk" diyerek, keşfin önemine dikkat çekti.

Dalyan doğumlu olan Belediye Başkanı Suat Tufan, çok eskiden Dalyanlıların İztuzu'ndan tuz aldıklarını duydu. Teknolojinin gelişmesi, tuzun kolay ve ucuz temin edilmesi nedeniyle artık kimsenin tuzladan yararlanmadığını öğrenen Suat Tufan, antik tuzlayla ilgili araştırma yaptı. Yaşlılardan daha önce İztuzu Gölü'nün arkasındaki bölgeden tuz çıkarıldığını duyan Suat Tufan, suların alçaldığı bir dönemde tuzlayı buldu ve Kaunos kazılarını yürüten ekibin başındaki Prof. Dr. Cengiz Işık'a "Gelin size bir yer göstereceğim" diyerek antik tuzlaya götürdü.

Yılın büyük bölümünde sular altında olduğu, yazın zaman zaman suların çekilmesiyle ortaya çıkabildiği için bugüne kadar bulunamayan antik tuzlayı görünce sevinen Prof. Dr. Işık, "Biz 37 yıldır burayı arıyorduk. Bu yörede aramadığımız yer kalmamıştı. Çok büyük bir arkeolojik buluşa yol gösterdiniz" diyerek Başkan Tufan'a teşekkür etti.

Arkeologlar, tuzlanın son yılların en önemli arkeolojik buluşu olduğunu vurguladı. Arkeoloji tarihine ışık tutacak nitelikteki keşfin, ilk kez bir antik tuzlanın bulunması ve tuzlanın çanaklarının, binlerce yıl geçmesine rağmen sapasağlam kalması nedeniyle büyük önem taşıdığı belirtildi.

Toplam 48 tuz tavasının olduğu alanda sadece ilerde oluşturulacak projeler öncesi bilgi edinme kazıları, Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlığında Prof. Dr. Adnan Diler gözetiminde başladı. Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan, "Dalyan'ın tarihine ışık tutacak bu yeri büyüklerimizden duymuştum. Ancak kimse tam yerini gösteremiyordu. Uzun araştırmalarım sonunda tuzlayı buldum. Dalyan adını Caretta Caretta kaplumbağalardan sonra tarihiyle de ön plana çıkacak" dedi.

Antik tuzlanın bulunduğu alanı da kapsayan İztuzu Kumsalı, 1970'lerin sonunda hazırlanan bir proje ile turizm merkezi haline getirilmek istenmişti. Planları hazırlanan bu proje ile İztuzu Gölü'nün tüm çevresi de turistik tesislerle donatılacaktı. Yapımına başlanan bir otel, başta Dalyanlılar olmak üzere dünyanın dört yanından tepki çekince, turizm merkezi projesinden vazgeçilmişti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim