ŞİMDİ DE "DENİZKONDU"LAR ÇIKTI

 Kocaeli'de yıllarca kimse müdahale etmeyince, deniz içindeki kaçak yapıların sayısı arttı. Sahil şeridinde küçük bir mahalleye dönüşen barakalarda, şimdi çok sayıda aile oturuyor.
     
     Türkiye, kentsel dönüşüm projeleriyle karadaki gecekonduları ortadan kaldırmaya çalışırken, sınır tanımayan gecekonducular bu kez denize gecekondu yaptı.
     
     Türk sanayisinin lokomotif kuruluşlarını barındıran Kocaeli'de, fabrikalar ve binalarla çevrili Saraybahçe beldesindeki sahil şeridi deniz içine yapılan sıra sıra gecekondularla dolu.
     
     Başta Tayland olmak üzere bazı Uzakdoğu ülkelerinde, genellikle yoksulların Betticket barındığı deniz üstündeki sal ve kazıküstü evleri aratmayan 'denizkondu'ların sayısı daha önce yapılanlar yıktırılmadığı için her geçen gün arttı.
     
     Kocaeli'de 1985'te yapıldığı ileri sürülen 'denizkondu'lar, denizin yaklaşık 50-60 metre kadar içine uzanıyor. Barakalara ulaşım ise, tahta iskeleler veya sandallarla sağlanıyor.
     
     'Denizkondu' sahipleri, bu barakaları balıkçılık amacıyla yaptırdıklarını ileri sürmelerine rağmen, İzmit Körfezi'nde ekonomik kazanç sağlayacak balık olmadığı biliniyor.
     
     Şu anda sayıları 70 civarında olan yanyana dizilmiş 'denizkondu'larla ilgili Milli Emlak Müdürlüğü çalışma başlattı. Önce bu yapıları yıktırmayı deneyen müdürlük, başarılı olamayınca denizi işgal edenlerden kira istedi.
     
Kaynak:A.A-İnternetHaber

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim