İzmit Körfezi'nde kirliliğin önlenmesi amacıyla "deniz uçaklarıyla" yapılan denetimler kapsamında 17 gemiye 821 bin 938 lira idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin incisi körfezin balık çeşitliliğinin arttığı, yunus balıklarının yüzdüğü, Mavi Bayraklı plajlarıyla halkın rahatça denize girebildiği bir hale geldiğini belirtti.

Son yıllarda deniz kirliliğiyle mücadele kapsamında attıkları adımların meyvelerini topladıklarını bildiren Karaosmanoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin atık toplama gemisinin, körfezi kullanan gemilerin petrol ve petrol ürünü atıklarını buraya bırakmaması için aralıksız çalıştığını dile getirdi.

 Karaosmanoğlu, gemileri havadan takip ederek uygulanan cezalarla denize atık bırakılmasının engellenmeye çalışıldığını söyleyerek, "Titizlikle sürdürülen çalışmalar kapsamında İzmit Körfezi havadan denetlenirken, deniz süpürgeleri de denizdeki çöpleri temizliyor" dedi.

Arıtma tesisleriyle körfeze atık suların akmasını da engellediklerine işaret eden Karaosmanoğlu,  şöyle konuştu:

 "Sanayi kuruluşları ve körfezdeki gemilerden kaynaklı atıkların denize akmasını engelliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekiplerimiz, körfezin temizliği için çalışmalarını sürdürüyor. Periyodik olarak deniz süpürgeleriyle taranan deniz, çöplerden ve ölü yosunlardan arındırılıyor. Gemilerden kaynaklanan kirlilik önleme ve denetim çalışmaları kapsamında, bu yıl içerisinde 17 gemiye toplam 821 bin 938 lira idari para cezası uygulandı."

Karaosmanoğlu, ekiplerin, deniz süpürgeleriyle körfezden çıkarılan atıkları kontrollü bir şekilde denizden tekneye aldığını ve bertaraf edilmesi için İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ'ye  gönderdiğini söyledi. 

Editör: TE Bilişim