Ruhan ODABAŞ

Ruhan ODABAŞ

Kocaeli'yi Dinliyorum   

Ruhan Odabaş, "Özgür Kocaeli" Gazetesinde yazdı:

İzmit Körfezi İçin Yeni Proje; “Çelik Adalar”!..

Geçtiğimiz günlerde sizlere, CHP İzmit Belediye Başkan Adayı Fikret Toker’in; “İzmit Körfezi’ni Gemi Otoparkı yapmak istiyorlar” şeklinde haykırışını aktarmıştım. İlgili yönetmelik Başbakan’ın önünde imzada. Bir haftaya kadar da çıkacakmış demiştim. Sonraki günlerde, Sanayi Odası yönetiminden arkadaşlarla yaptığımız bir sohbette de konuyu kendilerine açtığımda bana, “yok artık daha neler, bunu da yapamazlar” şeklinde karşı çıkmışlardı. Halbuki iki gün sonra konu yönetmelik alelacele kabul ediliverdi. Olayın kısaca özü şöyle:

Artık teğet geçmediği kesin belli olan ve hepimizce malum krizin etkisiyle üretimin hızla gerilemesi sonrası, ansızın yük bulamayan ya da çok düşük navlunlarla karşılaşan armatörler, yakıt ve personel ücreti ödememek, yani sabit giderleri en alt düzeye indirmek için Türkiye'de ilk defa gemilerini “laid-up” etme, yani krizin sona ermesine kadar gemileri için “faaliyette bulunmaksızın uzun süreli park etme” alanları istediler. Denizcilik Müsteşarlığı’nca yayınlanan yönetmeliğe göre, işsizlikten bekleyen gemiler onarlı gruplar halinde birbirlerine bordalayarak, demir atıp tüm makinelerini de stop edecekler, bir bakıma, bazı ülkelerdeki gibi İzmit Körfezi üzerinde "çelik adalar" oluşturacaklar. Kriz devam ettikçe de laid-up gemi sayısı giderek artacak. Onlarca, yüzlerce gemi, belki aylarca bekleyecek İzmit Körfezi’nde.

Olay yalnızca İzmit Körfezi’ndeki “çelik adalar” değil. Bu uygulamada çok sayıda denizci de işsiz kalacak. Öte yandan, armatörün de böylesi bir ihtiyaç içinde olduğu görülüyor. Ancak Müsteşarlık, bugüne kadar olduğu gibi Kocaelililerin, Kocaeli’de yaşayanların, yaşanabilir bir çevre ve Körfez hakkındaki duyarlılıklarını düşünmeden, alelacele, İzmit ve Yarımca’nın önüne böylesi çirkin görüntüleri layık görüyor. İzmit Körfezi, yıllardır denizden kopartılmak için her şeyin layık görüldüğü Kocaelililerin kullanımından bir kez daha kaçırılıyor.

Çok yerindedir; “insanlar layık oldukları yönetimlerce yönetilir” sözü.

Bu sözü doğrulayan bir başka olay da, geçtiğimiz günlerde Garanti Bankası’nca kentimizde yapılan “Anadolu Sohbetleri” toplantısında yaşandı. Bankanın uzmanlara yaptırdığı araştırmalara göre Kocaeli, Türkiye ölçeğinde ekonomik açıdan beşinci, ama kaliteli bir yaşam açısından onbeşinci.

Ne demek bu?

Kocaeli üretim anlamında Türkiye’de beşinci, üretimden aldığı pay anlamında onbeşinci. Bir başka deyişle, Kocaeli insanı; kirlenen havasının, suyunun, bozulan sağlığının karşılığını ne yazık ki alamıyor demek. Bir de; İzmit, Kocaeli, dünyanın en güzel körfezinin kıyısında olduğu için cezalandırılıyor demek! Öyle değil mi?..

Başka söze gerek var mı? İzmit insanı, Kocaeli insanı tüm bunları görmeyecek, anlamayacak mı sizce?..

Önde gelen iktisatçılarımızdan Asaf Savaş Akat’ın aynı toplantıdaki; “Kocaeli, sanayi kenti değil bir fabrika kenti” sözleri artık kafamızı duvara vurmamızın zamanının geldiğini anlatır mı dersiniz?..

Editör: TE Bilişim