İzmit Körfezi’nde MARE tarafından birincisi 6 Mart 2012 tarihinde Yarımca Bölgesi’nde gerçekleştirilen “Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatlar Serisinin” ikincisi 22 Mayıs 2012 tarihinde Yılport ve Çolakoğlu Limanları’nda başarı ile gerçekleştirildi.

İzmit Körfezinde konuşlanmış olan 20 kıyı tesisi adına deniz kirliliğine müdahale hizmeti veren MARE Deniz Temizlik Hizmetleri, bu kapsamda 10 ayrı grup olarak kıyı tesislerinin eğitimlerini tamamlamış olup, eğitimlerin ardından planlanan tatbikat programları ile hazırlıklı olma çalışmalarına devam etmektedir. Bu kapsamda komşu kıyı tesisleri ile ortak düzenlenen tatbikatların ikincisi,  Dilovası Bölgesi’nde bulunan Yılport Konteyner Terminali ve Liman İşletmeleri A.Ş. ve Çolakoğlu Metalurji A.Ş. ile birlikte koordinasyon ve yardımlaşmanın gereğinin ortaya konması esası doğrultusunda hazırlanmış tatbikat senaryosuna göre 22 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Saha Tatbikatı öncesinde gerçekleştirilen masabaşı tatbikatında, tatbikat senaryosu katılımcılar ile paylaşılarak, görev ve sorumluluklar belirlenmiş ve tatbikatın amacına uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmıştır. Senaryo limanların gemi trafiği de göz önünde bulundurularak revize edilmiş, böylece rutin liman faaliyetlerinin aksamaması sağlanmıştır.

Saha Tatbikatı öncesinde Yılport ve Çolakoğlu Liman personeline bariyer, skimmer, sorbent malzemeler vb gibi deniz kirliliğine müdahalede kullanılan ana ekipmanlar MARE Müdahale Uzmanları tarafından tanıtılmıştır. Böylece, anlaşmalı Yetkili Acil Müdahale Firması olay yerine gelene kadar (en geç bir saat içinde) yapılacak olan ilk müdahalede rolü çok büyük olan kıyı tesisi çalışanlarının ekipmanlara olan aşinalığının artırılması ve bu konudaki farkındalığın sağlanması amacına ulaşılmıştır.

Olayın gerçekleşmesinin ardından yetkili firmaya ve yetkili otoritelere Yılport tarafından ilk bildirimlerin yapılması, Yılport Liman personeli tarafından ilk müdahalenin başlatılması, MARE’nin olay yerine gelerek koordinatörlüğü devralması, olay yeri ve çevresinde yapılan detaylı sörvey ile müdahale stratejilerinin belirlenmesi, Yılport Limanındaki kirlilik kaynağı geminin etrafının bariyer ile çevrilmesi, Çolakoğlu Metalurji’nin kendi iskelesinden denize serdiği bariyer ile kirliliğin kontrol altına alınması, toplam zararın minimize edilmesi için kirli gemilerin bir an önce temizlenip kalkmasının sağlanması, lojistik unsurların organize edilmesi, atık yönetimi vb gibi bir çok aşamadan oluşan tatbikat senaryosunun simüle edilmesi ile tatbikat başarı ile sonlandırılmıştır. 

Çolakoğlu ve Yılport çalışanlarının da etkin olarak katıldığı tatbikat ile her iki tesisin de bu konudaki hassasiyeti ve ciddiyeti gözlenmiştir. Ayrıca Kocaeli Liman Başkanlığı ve diğer komşu kıyı tesisleri temsilcilerinin gözlemci olarak katıldığı ve Medmarine’nin 1 römorkör, 1 palamar bot ve deniz personelinin de yer aldığı MARE koordinatörlüğündeki tatbikatta 4 deniz aracı 400 metre bariyer, 1 petrol sıyırıcı, 1 vidanjör ve diğer çeşitli deniz kirliliğine müdahale ekipmanları kullanılmıştır. 

Tatbikat sonrasında yapılan değerlendirme toplantısı ile tatbikatta tespit edilen aksaklıklar ve alınması gereken önlemler özellikle belirlenerek, hem yaşanabilecek gerçek kirlilik olayları hem de bir sonraki tatbikata hazırlıklı olma yolunda önemli adımlar atılmıştır. Tatbikat senaryosunun gerçek imkan ve koşullar göz önünde bulundurularak hazırlanması ile tatbikatın bir ekipman gösterisi olmaktan çok, tatbikatın yaşanabilecek gerçek kirlilik olaylarına hazırlıklı olmada etkin rolü olan esaslara göre gerçekleştirilmesinin amaç edinildiği değerlendirme toplantısında özellikle vurgulanmıştır. Bu kapsamda belirlenen; komşu tesislerin kirliliklere müdahalede ortak hareket etmesi, ilk müdahalenin kıyı tesisleri tarafından başlatılması ve kıyı tesisi çalışanlarının kirliğe müdahale ekipmanlarını kullanılabilirliğinin artırılması gibi tatbikatın ana amaçlarına ulaşılması açısından tatbikatın başarılı olduğu kıyı tesisi yetkilileri tarafından belirtilmiştir.

Editör: TE Bilişim