İzmit Körfezi, eski sahiplerinin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle 7 yıldır Körfez’de hacizli olarak demirli bulunan bin 500 ton LPG yüklü tankerden kurtuluyor. İhale sonucu satılan gemi, içindeki LPG'nin boşaltılması için Karadeniz Ereğlisi'ne götürülecek.

Kocaeli'nin Derince ilçesi açıklarında 7 yıldır firma sahiplerinin arasındaki anlaşmazlık nedeniyle demirli bulunan LPG yüklü geminin ihalesi yapıldı. Uzun süre Körfez’de demirli kalan, gövdesinde başlayan çürüme nedeniyle içinde bulunan 2 bin 500 ton LPG’nin sızıntıyla bin 500 tona düştüğü gemi artık Körfez’de tehlike olmaktan çıkıyor. İçinde bulunan LPG yükünün beyan fazlası olması nedeniyle Gümrük Muhafaza Müdürlüğü tarafından el konulan geminin ihalesi yapıldı. Halen İzmit Körfezi’nde demirli bulunan geminin ihalesi sonrasında yüklenici olarak belirlenen LPG dolum firması, gemiyi Marmara Ereğlisi’nde kendisine ait liman tesislerine götürerek içerisindeki LPG’yi boşaltacak. Firmanın, geminin hareketinden tasfiye sonuna kadar gerekli her türlü güvenlik tedbirlerini almaktan sorumlu olacağı, genel giderler ve her türlü verginin firma tarafından ödeneceği bildirildi. Gemideki LPG’nin boşaltma ve miktar tespiti İl Özel İdaresi, Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Kocaeli Liman Başkanlığı görevlileri gözetiminde yapılacak.

Geminin hikayesi

İzmit Körfezi’nin ortasında tehlike saçan Panama bandıralı ‘Chernomores’ adlı kuru yük gemisinin hikâyesi, Temmuz 2007’de başladı. Rusya’dan aldığı bin 800 ton LPG’yi İzmit Körfezi’ne getiren gemiye, ‘kaçakçılığa teşebbüs’ suçlamasıyla el konuldu ve kamu davası açıldı. Dava devam ederken Gümrük İdaresi, mahkemeden tasfiye kararı istedi. Ancak yerel mahkemece bu kararın verilmediği iddia ediliyor. Açılan davalar uzun süre sonuçlanmadı. Yerel yargılamanın sonunda Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi, gemi ve yükünün karar kesinleştiğinde sahibine iadesine hükmetti. Ancak Gümrük Müdürlüğü, bu duruma itiraz etti. Karar, 3 yıldır Yargıtay’ın önünde sonuçlandırılmayı bekliyor.

Öte yandan, yıllardır hareket etmediği için gemi çürümeye başladı. Buna bağlı olarak oluşan gaz kaçağı tehlikeli boyutlara ulaştı. Geminin bin 800 tonluk yük, kaçak sebebiyle bin 500 tona kadar düştü. Sızıntının İzmit Körfezi’ni tehdit etmesi, Emniyet’i harekete geçirdi. Yetkili birimlere yazı gönderen Emniyet, “Devriye görevinde, Yarımca Demir Sahası’nda bulunan Chernomores’ta yoğun şekilde gaz kaçağı olduğu tespit edilmiştir. Gemiyle ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekmekte.” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Kocaeli Valiliği, Gümrük yetkililerine talimat verdi. Gümrük Müdürlüğü de teknik bir firmaya analiz yaptırdı. Kontrollerde korkunç tablo ortaya çıktı. Rapor haline getirilen sonuçlarda şu tespitler yer aldı: “LPG tanklarının neredeyse tamamı gaz kaçırmakta. Boru devrelerinin önemli kısmı paslanma, çürüme nedeniyle sızdırmazlık özelliklerini yitirmiş. Büyük kaçakların olduğu firar başlıklarına konan yangın hortumları sıvı LPG ile dolmuş. Gemi şu anki durum itibarıyla bomba konumunda. Geminin deniz trafiği üzerinde, TÜPRAŞ ve yerleşim yerlerine yakın olması da durumu çok tehlikeli boyuta taşımakta. Geminin en kısa sürede yerleşim yerlerinin dışına çıkarılması, mümkün değilse kontrollü olarak boşaltılması büyük önem teşkil etmekte.”

Fırtına üç kez sürükledi

 Çürümeye terk edilen gemi, daha önce demirlendiği yerde 3 kez halatların kopması sebebiyle sürüklenmişti. Fırtınada sürüklenen Chernomores, Gölcük ilçesinin Ulaşlı Mahallesi sahiline 300 metre kala şans eseri demirlerinin bir yere takılması sonucu durabilmişti. Gemi, yapılan çalışma ile tekrar römorklarla demirlendiği yere çekilmişti. Çıkan fırtına nedeniyle TÜPRAŞ iskelesine doğru sürüklenmiş ve çarpışma son anda yapılan müdahaleyle engellenmişti.

Editör: TE Bilişim