İzmit Körfezi Can Çekişiyor

İzmit Körfezi'nde ilk kez Eylül 2007'de görülen, TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesi uzmanlarının "bir denizanası türünün kitleler halinde ölümünden kaynaklandığını" belirttiği jeli andıran tabakanın, denizin 15 metre derinliğine kadar etkili olduğu belirlendi.
Değirmenderespor Sualtı Topluluğu (DESSAT) dalgıçlarıyla birlikte İzmit Körfezi'ne dalan DHA muhabiri Ergün Ayaz, sualtı kamerasıyla bu ürperten tabloyu görüntüledi. Yaklaşık yarım saat süren dalış boyunca, kirliliğin bulunduğu alanlarda bir tek dip balığına bile rastlanmadı.
Marmara'nın çeşitli bölgelerinde de görülen jeli andıran beyaz tabaka giderek daha geniş alana yayılıyor. Dalgalanma ile zaman zaman yer değiştiren yüzeydeki tabaka, denizin altına doğru 15 metreye kadar iniyor. Kaygan olduğu için, deniz süpürgesi yüzeydekileri topladığında, alttaki kitle yeniden yüzeye çıkıyor.

'Kıyafetlerimize yapışıyor'
Körfezde denizin yüzeyi gibi altında da inanılmaz bir kirlilik olduğunu belirten DESSAT Başkanı Sait Gürer, üç yıldır körfezde dalış yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
"Denizin yüzeyi yaklaşık altı aydır bu madde ile kaplı. Aynı madde suyun altında da var. 15 metreye kadar görüntü kirliliği inanılmaz boyutlarda. Bu bölgedeki batıklarda daha önce çok fazla balık çeşidi vardı fakat gittikçe azaldı. Tahmin ediyorum ki, bu sualtındaki kirlilikten kaynaklanıyor."
DESSAT eğitmenlerinden Alparslan Kulakaç, "Dalış sonrasında, bu madde kıyafetlerimize de yapışıyor" dedi.

Milliyet

Editör: TE Bilişim