Padişahın objektifinden İzmit fotoğrafları

Osmanlı İmparatorluğunun en çok iz bırakan padişahlarından Sultan 2.Abdülhamid'in sıkı bir fotoğraf meraklısı olduğunu biliyor muydunuz? Sultan 2.Abdülhamid'in kendi çektiği fotoğraflar dahil, kendi tuğrasını, yani imzasını taşıyan 35 bin fotoğraflık bir koleksiyon bulunuyor. Bu koleksiyonda İzmit'le ilgili fotoğraflar da yer alıyor.

Kocaeli; tarihsel, kültürel ve doğal mirasıyla son zamanlarda dikkatleri üzerine çekiyor. Bu değerli miras tarihin her döneminden bir şeyler barındırıyor içerisinde. Zira bu miras özümsenerek gelmiş bu günkü zaman dilimine…

Bu şehirde yeri gelir; Antik Dönem medeniyetlerinin o gizli izleriyle karşılaşırsınız, yeri gelir Roma lejyonerlerinin ayak seslerini duyarsınız, yeri gelir Selçuklu atlılarının kişnemelerini işitirsiniz, yeri gelir Devlet-i Aliyye'nin o eşsiz hoşgörü çemberi içerisinde ezan ve çan seslerinin birbirine karıştığına şahit olursunuz, yeri gelir vatanını korumaya yemin etmiş milli müfrezelerin naraları çınlar kulaklarınızda, yeri gelir kalabalıklar arasında yalnızlık içerisinde geçmişin kehkeşanlarına özlem duyarsınız…

İşte bu duyguları yaşadığınız yer Kocaeli'dir…

Ve bu duyguları yaşadığınız yerin tam da ortasında Devlet-i Aliyye'nin en dirayetli yöneticilerinden birisi olan Sultan II. Abdülhamid'in bir iziyle karşılaşırsınız. Kim ne derse desin, kim ne konuşursa konuşsun, kim ne lakap takarsa taksın Sultan II. Abdülhamid; Devlet-i Aliyye'nin en dirayetli yöneticilerinden bir tanesidir.

Sultanüş Şuara Necip Fazıl'ın ifadesiyle: “Tanzimat sonrasındaki Batı'ya kontrolsüz, körü körüne yönelişin karşısında inatla duran, kök ve cevherin müdafaasını son bir gayretle yapan muazzam bir şahsiyettir, II. Abdülhamid…”

Zira, padişahlık yaptığı yıllar Devlet-i Aliyye'nin zor yıllarıdır. Devletin içerisindeki ve dışarısındaki şer güçler her türlü fitne ve fücuru çıkarmaya çalışmaktadırlar. Böylesine bir dönemde padişahlık yapmıştır Sultan II. Abdülhamid…

Bu yılların 25. seneyi devriyesinde İzmit'te Sultan II. Abdülhamid adına bir saat kulesi yaptırılmıştır. Tıpkı, İstanbul'da, İzmir'de, Bursa'da, Çanakkale'de, Tarsus'da vb. yerlerde olduğu gibi… 

İzmit Saat Kulesi, 1900 (1901) yılında dönemin İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından ünlü Mimar Vedat Tek Bey'e yaptırılmıştır.

HÜCUMBOT

Arka planda İzmit Sarayı… Önde hücumbot imal eden tersane var. Hücumbotun denize indirilme töreni yapılıyor. Subaylar ve bando takımını görüyoruz. Yıl 1880-1893 arası… Çünkü arkada henüz 1901 yılında yaptırılan Saat Kulesi yok.

MUDANYA VAPURU

İzmit Tersanesinde Mudanya Vapuru yapım aşamasında. Yine 1880 ve sonrası… İzmit Denizcilik Tarihi için çok önemli bir fotoğraf.

FABRİKAYI HÜMAYUN

İzmit Tersanesinin binalarından birinin içeriden görünümü. Fabrikayı Hümayun demek, direkt Padişah’a bağlı olan fabrika anlamına geliyor.

YANGIN KULESİ

İzmit’te yangın gözetleme kulesi. İtfaiyeciler tatbikat yapıyor. İzmit tarihi açısından bu fotoğraf da büyük önem taşıyor.

2.ABDÜLHAMİD

Osmanlı İmparatorluğunun en çok iz bırakan padişahlarından Sultan 2.Abdülhamid sıkı bir fotoğraf tutkunuydu. 

 

Editör: TE Bilişim