İzmirlilerden hacizli gemiye tepki

Foça'nın Aslanburnu Mevkii'ne sürüklenip karaya oturan, geçen ay da suların yükselmesiyle tekrar hareketlenerek Foça Limanı önlerinde zorunlu olarak karaya oturtulan 'Bodyer' adlı hacizli kuru yük gemisi tepki çekti.

Demiri bulunmayan geminin gece görülmemesinin tehlike yarattığını söyleyen tekne sahipleri ile çevreciler, geminin bulunduğu yerden kaldırılması için imza topladı. İlk olarak geçen şubat ayında, hacizli olduğu için demirli tutulduğu Aliağa'dan sürüklenmeye başlayan Türk bayraklı, 3 bin 936 grostonluk 'Bodyer' isimli kuru yük gemisi, Foça önlerine geldi.

Rüzgarın yön değiştirmesiyle Foça ilçesi açıklarında kıyıya yaklaşan gemi, çapanın tutması sonucu Aslanburnu Mevkii'nde karaya oturdu. Deniz trafiğine tehdit eden gemi, geçen nisan ayında bu kez suların yükselmesiyle birlikte rüzgarında etkisiyle Midilli Adası yönüne sürüklenmeye başladı. Seyir aletleri ve çapası çalındığı için demirleyemeyen gemi, balıkçılar tarafından yedeğe alındı.

Foça liman bölgesindeki İngiliz Burnu önlerine getirilen gemi karaya oturtuldu. Demiri bulunmayan geminin gece görülmemesinin tehlike yarattığını söyleyen tekne sahipleri ile çevreciler, geminin bulunduğu yerden kaldırılması için imza topladı. Görüntü kirliliğine de dikkat çeken Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) üyeleri; toplanan 60 imzalı dilekçeyi Foça Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Liman Başkanlığı'na teslim etti. FOÇEP Kurucu üyelerinden Tamer Yavuzbarut "Geminin çok kısa zamanda kaldırılacağı yetkililerce söylenmişti. Gemi şuan kontrolsüz vaziyette duruyor.

Uzmanlar, geminin çarpmayla büyük hasarlar vereceği ve ayrıca da çevre kirliliği yaratacağını açık açık söylüyor. Ters bir rüzgarda limana girerse tek sağlam tekne kalmaz. Açık denize sürüklenirse ne olacağını kimse tahmin edemez. Bu konuda yetkilileri uyarmak için dilekçemizi verdik" dedi.

Editör: TE Bilişim