Gemi Mühendisleri Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni Yerli Malına Çağırdı

Gemi Mühendisleri Odası (GMO) İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin 15 tane yolcu gemisi ve 28 kalem yedek parça alımına yönelik teknik şartnameyle ihaleye çıkmasına tepki gösterdi.

Odanın eleştirilerinin odak noktasını, şartnamenin yerli tasarım, yerli malzeme, yerli üretici, yerli üretim ve yerli denetim imkanlarını neredeyse imkansız kılacak biçimde düzenlenmiş olması oluşturdu. Ayrıca şartnamenin tanımlamaya çalıştığı gemi tipinin İzmir'e özgü olmak bir yana, Türkiye`ye özgü olma imkanının ortadan kalktığı ifade edildi.

"Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin kullanacağı gemilere İzmirlilerle birlikte karar vermelidir" başlıklı bir açıklama yapan oda, teknik şartnamenin yerliye kapıları kapatan özelliğine dikkat çekti. Ekonomik krizden ilk önce ve en çok etkilenen gemi yapım sektörüne cansuyu olabilecek ve bu sayede Büyükşehir Belediyesi`ne de itibar sağlayacak bir imkanın heba olmasına yol açılacağı savunuldu. Açıklamada "Özellikle hangi boyutlara ulaştığı en son millî gemi projesindeki yüzde 74`lük orandan kolayca anlaşılabilecek olan yerli malzeme ve ürünlerin yan sanayi üretimi de gözönünde tutulursa, gemilerin dış piyasadan temininin neden olacağı kaybın büyüklüğü daha net görülebilecektir. Projenin yerli olanaklarla gerçekleştirilmesinin sağlanması, krizin işsiz bıraktığı binlerce tersane işçisi ve yüzlerce mühendis açısından da önem taşımaktadır. Bu ihalenin, neredeyse İzmir`e bir tersane kazandıracak önem ve büyüklükte olduğu da mutlaka gö önüne alınmalıdır." denildi. Oda yetkilileri, sadece maksada uygunluk açısından bir değerlendirme yapıldığında bile teknik şartnamenin tanımlamaya çalıştığı geminin, İzmir`in ve İzmirlinin ihtiyacına karşılık verecek bir gemi olmadığının görüldüğü vurgulandı.

İç körfez gibi kısa mesafeler için seçilecek gemide hızı öncelikli parametre olarak almanın bilimsel ve teknik açıdan kesinlikle yanlış olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Gemi hızında birkaç knot (mil/saat) azalma, yolculuk süresinde hemen hemen fark edilmeyecek kadar küçük bir artış doğuracak olsa da makine gücünde, dolayısıyla yakıt sarfiyatında ve hava kirliliğine yol açacak egzoz gazları miktarında önemli avantaj sağlayacaktır. Gemi gereksiz yere hızlı seçilmediği takdirde ağırlığını azaltmak için malzeme ve üretim yöntemi açısından pahalı çözümlere de ihtiyaç olmayacaktır. Teknik şartnamenin yüksek hız eldesi için hafifliği nedeniyle seçtiği malzeme, dünyanın en pahalı kompozit malzemelerinden biri olup tasarımda en öncelikli parametre olarak gemi hızı, bazı savaş gemisi tipleriyle bazı yüksek hızlı yarış teknelerinde tercih edilmektedir. Seçilen malzeme açısından açıklanmaya muhtaç diğer bir husus da emniyetle ilgilidir. Yoğun körfez trafiğinde meydana gelebilecek bir deniz kazasının, seçilen malzeme nedeni,le yol açabileceği kayıplar ve bunun doğuracağı sonuçlar mutlaka irdelenmelidir."
Açıklamada, satın alma işleminin maksada uygunluğunun kamu yararı açısından son derece önemli olduğu da vurgulanarak, konunun başından itibaren yakından izlendiği, görüş ve önerilerinin teknik şartnamenin hazırlık sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı`na iletildiği fakat dikkate alınmadığı ifade eddi.

 

Editör: TE Bilişim